INFORÁDIÓ
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma

repülőgép

ferihegy

liszt ferenc nemzetközi repülőtér

Repülőgép érkezik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ferihegyi 2-es leszállópályájára a főváros XVIII. kerületében. Előtérben balra a leszállópálya bevezető fénysora. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Nem marad következmények nélkül a ferihegyi repülőzaj

Az érintett szervezetek bevonásával újabb tárgyalás volt kedden a Városházán a Liszt Ferenc-Nemzetközi repülőtér környezetében tapasztalható zajszennyezés miatt. A főpolgármester az ügyet napirendre tűzi a Fővárosi Közfejlesztési Tanács ülésén is.

Újabb egyeztetés volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésével összefüggő zajterhelés ügyében. A főváros nevében Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vett részt a keddi megbeszélésen, amelyen az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkári szinten képviseltette magát, de a résztvevők között volt több értintett kerület vezetője és több civil szervezet is.

A Városháza közölte:

Tarlós István főpolgármester Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyetértésben úgy döntött, hogy ezt a problémát előterjesztik a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában is,

melynek mindketten tagjai.

Ezek a témák kerülnek terítékre Szeneczey Balázs közleménye szerint:

  • éjszakai repülőtéri korlátozás (a menetrend szerinti éjjeli utasforgalom és teherforgalom megszüntetésének lehetősége), Tarlós István főpolgármester elsősorban ezt a lehetőséget támogatja
  • a fel- és leszállások időbeli lehatárolásának felülvizsgálata
  • az új, 2018. augusztus 16-i indulási eljárás felülvizsgálata
  • zajgátló-védőövezet kijelölésének felülvizsgálata
  • az egyenértékű zajterhelés vizsgálata mellett bevezetni a maximális zajterhelés vizsgálatának lehetőségét is, a zajhatárérték-számítás módosításának vizsgálata
  • folyamatos zajmérés, új zajmérő állomások telepítésének lehetősége
  • a repülőtéri fejlesztések hatásainak felmérése
  • új szabályozási és szankcionálási lehetőségek megteremtésének vizsgálata

Időközben az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben közölte, hogy a Városháza kezdeményezésére január óta zajlanak egyeztetések a Liszt Ferenc repülőtér működésével összefüggő zajterhelésről a Fővárosi Önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapest Airport Zrt., a HungaroControl Zrt. és az érintett civil csoportok képviselőinek bevonásával.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról is beszámolt most, hogy az egyeztetések célja minden reális intézkedési lehetőség vizsgálata, amelyek révén

a működési keretfeltételek között a lehető legnagyobb mértékben vehetők figyelembe a Budapesten és a környező településeken élők igényei.

Hangsúlyozták, a fővárosi repülőtéren uniós rendeletben rögzített követelmények miatt tavaly léptek életbe szigorúbb szabályok, a változások elmaradása kötelezettségszegési eljárást eredményezhetett volna Magyarországgal szemben.

A tárca szerint az új előírások nyomán a repülőtér zaja a korábbiaknál kevesebb kerületet és lakost érint. A terhelés azonban eltérően oszlik meg az egyes területek között, ezért indokolt a megvalósítható javaslatokról fővárosi szinten egyeztetni.

Korábban Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak is beszélt a ferihegyi fejlesztésekről: többek között új utasterminál épül 2024-re, addig pedig további 6,5 milliárd forintból fejlesztenek, például több ponton automatizálják a bejelentkezési folyamatot. A terminálépítés 225 milliárd forintba kerül. A kormányzat a ferihegyi állapotokkal kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot.

A Budapest Airport tavaly újította fel a repülőtér 1-es kifutópályáját. A március 12-én kezdődött munka június 30-ig tartott, ezalatt a teljes légi forgalmat a 2-es futópálya szolgálta ki. Ennek a Budapest Airport szerint az volt a következménye, hogy

megnőtt a forgalom a lakott területtől csupán 1600 méterre lévő 2-es futópálya tengelyében.

Hozzátette: pénzt adtak az önkormányzatnak, ami fedezte a házak javítási költségeit.

A lakosság panaszairól az Index azt írta, hogy akár több százezer embert is az utcára visznek, és a ferihegyi repülőtér blokádját sem tartják elképzelhetetlennek azok a budapestiek, akiknek az életét pokollá teszi a reptér forgalma.

Többféle szennyezésről is szó volt. Egyrészt a repülőgépek az otthonok fölött nem túl nagy magasságban ereszkednek, illetve emelkednek, ez nagy zajt okoz az érintett lakók szerint. Másrészt a repülőtér kifutópályáinak és a hangárok közelében élők a folyamatosan visító hajtóművektől szenvednek, harmadrészt a kerozin okozta légszennyezettség is egészségügyi károkat okoz.

Nyitókép: Jászai Csaba

Kapcsolódó hang

Ferihegyi zajegyezetés a Városházán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018