INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

müller cecília

tisztifőorvos

influenza

oltás

aréna

A látogatási tilalomról szóló tájékoztató a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekgyógyászati Osztálya egyik bejáratán 2018. február 6-án. A felső légúti hurutok, influenzás megbetegedések megelőzése miatt részleges látogatási tilalmat rendeltek el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház három intézményében.

Tisztifőorvos: 1-2 hét múlva tetőzik az influenza

Infostart / InfoRádió

Az influenzajárvány 1-2 hét múlva tetőzik Magyarországon – közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Müller Cecília. A megbízott országos tisztifőorvos kijelentette: a védőoltások pozitív hozadéka jóval jelentősebb, mint az esetleges kockázatuk.

Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy a szakemberek már látják az alagút végét. Az influenzajárvány fokozódásának mértéke kicsit megtorpant – hangsúlyozta, hozzátéve: míg a múlt héten 70 százalékos volt az emelkedés, erre a hétre csupán 20 százalék ez az arány.

Egy megyében, Nógrádban ráadásul már csökkenni kezdett az influenza-szerű megbetegedések száma, három megyében pedig lassult a növekedés.

„Talán még egy-két hét – akkor tetőzik a járvány –, attól kezdve – úgy vélem, hogy – csökkenni fog a megbetegedések száma”

– fogalmazott a megbízott tisztifőorvos az InfoRádió Aréna című műsorában.

Müller Cecília beszélt az influenzajárvány kirobbanásának természetéről is. Mivel légúton terjedő vírus okozza a megbetegedést, így több területen jelenik meg rövid időn belül egyszerre. Egy-egy közösségben kezd el terjedni – tette hozzá. És bár az influenza szezonális betegség, valójában mindig jelen van, ám nyáron a terjedéséhez már nem optimálisak a feltételek.

Többet használ, mint árt

Az oltásellenesség – csakúgy, mint a világban sok helyen – Magyarországon is létező jelenség – mondta a megbízott országos tisztifőorvos. Hozzátette: igyekeznek megfelelően tájékoztatni a lakosságot, hogy mi következhet az oltás után: mi a normális reakció, amitől nem kell megijedni. Ilyen lehet például a szúrás helyén tapasztalható bőrpír vagy gyermekkorban a hőemelkedés.

„A hozadéka, az értéke a védőoltásnak lényegesen magasabb, mint az esetleges kockázat”

– fogalmazott.

Az oltások hasznosságát a nem oltott közösségekkel összevetve lehet szemléletesen bemutatni – tette hozzá Müller Cecília, kiemelve: voltak olyan járványok, melyek kizárólag az oltatlanok körében terjedtek, mások nem betegedtek meg. Erre a bárányhimlő elleni védőoltás a legjobb példa: ugyanis a bárányhimlő fertőzöttségi kitettsége olyan magas, hogy ezt a betegséget védőoltás nélkül gyakorlatilag lehetetlen elkerülni.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kapcsolódó hang

Müller Cecília az influenzáról
 


Müller Cecília az oltásokról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018