eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy Éva gyermekorvos HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: Mészáros János

Újabb halálos áldozatokat szedett az influenza Horvátországban

Horvátországban már 35-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, tavaly egész évben haltak meg ennyien. Megnőtt a mostani vírusra fogékony emberek száma.

A Jutarnji List című horvát napilap kedden arról ír, hogy Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ munkatársa közlése szerint az első vírusos megbetegedés nyilvántartásba vétele óta tíz hét telt el, és hasonló intenzitással még legalább négy hétig eltart a járvány. Kiemelte: csak az elmúlt héten laboratóriumi vizsgálattal közel 200 megbetegedést regisztráltak.

Az összes beérkezett minta 60 százalékában kimutatták az influenzát, annak 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust, azaz a sertésinfluenzát

- húzta alá. Arról, hogy miért szed ilyen sok halálos áldozatot a szomszédos országokban, Horvátország mellett Romániában is az influenza, ebben a cikkünkben írtunk.

Horvátországban a hivatalos adatok szerint

december óta 17 500 influenzás beteget regisztráltak.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Hazai hírek

Az InfoRádió Molnár Zsuzsannától, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi szakértőjétől korábban megtudta, egy járvány hossza 8-12 hét, 4-5 hétig növekszik a betegszám, ezután csökken. Magyarországon a harmadik hétben tart az influenzajárvány.

  • A távirati iroda közlése alapján Magyarországon csaknem minden kórházban látogatási tilalom vagy korlátozás van érvényben.
  • Aki most oltatja be magát, legkorábban két hét múlva lesz védett.
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×