eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Ezért nem annyira gyilkos a magyar influenza, mint a szomszédos országoké

A pár évvel ezelőtti, súlyos lefolyású influenzajárvány következménye, hogy az emberekben egy ideig maradt egyfajta védettség, ezért nem szed annyi halálos áldozatot a mostani járvány, mint a környező országokban - mondta az InfoRádiónak a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orr-fül-gégészeti profilvezető főorvosa, Noszek László.

Még mindig felszálló ágban van az influenzajárvány Magyarországon, ami azt jelenti, a betegek száma hétről hétre növekszik.

"Biztos, hogy a teljes lefolyás heteket vesz még igénybe, ugyanakkor

az emelkedés dinamikája talán nem közelíti meg az elmúlt évek járványainak mértékét"

- tudatta az InfoRádióval Noszek László, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orr-fül-gégészeti profilvezető főorvosa.

Mint ismert, néhány éve súlyos, számos halálos áldozattal is járó influenzajárvány volt Magyarországon. Hogy idén csak a szomszédos országokban szedi tucatjával áldozatait a megbetegedés, arra Noszek doktor részletesebben is kitért:

"Az influenzavírus egy nagyon változékony vírus, ezért nem lehet ellene egy hosszan tartó védettséget adó oltást kifejleszteni. De az Egészségügyi Világszervezet, illetve a megfelelő szervek minden évben elkészítik azokat a várható vírustörzsekből készült keverékeket, amiket az aktuális évben az oltásokra használnak. A Magyarországot talán két éve elért járvány nagyon váratlanul érte a lakosságot, akkor az áldozatok száma is magasabb volt, nem olyan vírustörzsek jöttek, amik ellen száz százalékos védettséget nyújtott az oltás. A helyzethez az is hozzájárult, hogy nem megfelelő számban voltak az emberek beoltva.

Az akkori járványnak viszont az is a következménye, hogy egy ideig az emberek egy jelentős részében marad valamiféle védettség,

és a mostani fertőzést okozó vírustörzsek ellen ezért van a korábbiaknál jelentősebb védelem" - részletezte Noszek László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×