INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

influenza

járvány

molnár zsuzsanna

nemzeti népegészségügyi központ

Tarol az influenza, pedig csak most indult be igazán járvány

Tarol az influenza, pedig csak most indult be igazán járvány

InfoRádió

Még nem ért a csúcsára, de tombol az influenzajárvány, 70 százalékkal több beteg fordult orvoshoz.

Tovább terjed az influenza: a korábbinál mintegy 70 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt hét folyamán - jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A jelentés szerint január 21. és 27. között összesen 65 ezer beteg fordult meg a háziorvosi rendelőkben, ami 100 ezer lakosra vetítve 664 fős átlagot ad.

A betegek legnagyobb arányban, 37,7 százalékban a gyermekek közül kerültek ki, de a 15-34 éves generáció is 32,6 százalékot fed le az összes esetből.

"Még nem vagyunk a járvány csúcsán. Vannak olyan területek, ahol még csak most indult be az influenzavírusok cirkulációja"

- mondta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főorvosa az InfoRádióban. Példaként Somogy megyét említette, ahol az ötszörösére emelkedett a megbetegedések száma. Az influenzagyanús tünetek előfordulása kiugróan magas volt Tolna megyében, ahol a teljes lakosság 1,3 százaléka volt érintett. Ugyancsak sokan betegedtek meg Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében.

"Az influenza nem olyan ragályos, mint például a kanyaró.

Egy fertőzött 1-1,4 embernek tudja átadni a fertőzést, míg a kanyaró esetében egy beteg akár 18 másikat is meg tud fertőzni.

Az influenzánál az a legnagyobb gond, hogy a vírus állandóan változik" - mondta a főorvos, és hozzátette, az idén az A vírus alakítja az idei fertőzéseket, ez a felelős a megbetegedések szinte száz százalékáért. Változatlanul a kisgyerekek, az óvodások és az általános iskolások a leginkább érintettek. A 3-5 évesek között arányosan több mint háromszor annyian lettek betegek, mint az országos átlag.

"A vírus terjedése ellen az a legjobb, ha valaki beteg vagy érzi magán, hogy beteg lesz, maradjon otthon 3-4 napig, utána már sokkal kevésbé fertőz"

- mondta Molnár Zsuzsanna, és szerinte fontos az ágynyugalom és a folyadékpótlás, valamint, hogy tartsuk be a köhögési és tüsszögési etikettet. Emellett javasolja a gyakori meleg vizes kézmosást, és érdemes otthon és a közösségekben is a gyakran használt tárgyakat fertőtleníteni.

Nyitókép: pexels.com

Kapcsolódó hang

Influenzajárvány
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018