eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Új rendszer segítheti a megújult sürgősségik munkáját

Az úgynevezett triázs-nővérek és a kórházi diszpécserek folyamatosan tájékoztatják a betegeket és felmérik az állapotukat az egri Markhot Ferenc Oktatókórház sürgősségi osztályán. Ez a folyamatos kapcsolattartás a beteggel és a jól működő számítástechnikai háttér egy betegpanaszok nélkül működő sürgősségi osztályt eredményez – mondta az InfoRádiónak Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A sürgősségi osztályokon a bejelentkezés után azonnal megkezdődik az osztályozó munka, és perceken belül lezajlik – ígérte Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár emlékeztetett: a triázsrendszer alapján 5 kategóriába sorolják a betegeket, az egyes a legsürgősebb.

Január eleje óta jogszabályi elvárás, hogy az közegészségügy mind az 59 sürgősségi osztályán működjön az új szisztéma. Az államtitkár kiemelte:

egyes kórházak már évek óta így végzik a munkájukat, mások most tértek át a triázsrendszerre.

Horváth Ildikó ellátogatott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet sürgősségi betegellátó osztályára, ahol megbizonyosodott arról, hogy zökkenőmentesen történik a betegellátás. Az intézmény azok közé tartozik, akik már korábban is a betegek osztályozása után kezdték meg az ellátást. „Nagyon jó volt látni, ahogy együttműködik a sürgősségi osztály csapata, és amilyen jól megszervezték azt az informatikai támogatást, ami segíti, hogy a beteg megismerje a saját sürgősségi besorolását, triázsosztályozását” – fogalmazott, hozzátéve: a megkapott dokumentumon a várható várakozási idő is szerepel.

A kórház dolgozói arról tájékoztatták az államtitkárt, hogy

a rendszer bevezetése óta nem volt betegpanasz, illetve a munkatársak is nyugodtabban dolgoznak.

A diszpécserek folyamatosan tájékoztatják, segítik a betegeket, ha kérdéssel fordulnak hozzájuk. Ha pedig a várakozási idő alatt újabb, sürgősebb ellátásra szoruló beteg érkezik, újra megvizsgálják az illetőt, hogy állapota lehetővé teszi-e a további várakozást.

Horváth Ildikó szerint az egri kórház összehasonlítható a budapesti, hasonló méretű (24 óra alatt 110-130 fő) sürgősségi osztályokéval, ez a rendszer azokon a helyeken is jól működhet. A Honvédkórház sürgősségije bár jóval nagyobb, itt is segíthet a betegek osztályozása a betegek várakozási idejének nyomon követésében.

Új rendszer segítheti a továbblépést

A már működő, a betegek egészségügyi adatait digitális formában tároló Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztéséhez szorosan kapcsolódik egy másik rendszer kifejlesztése. Az államtitkár erről elmondta: a sürgősségi osztályok működésébe nyújt majd betekintést és az ellátás számára is támaszt nyújhat, a triázs-rendszer működését segítheti a hamarosan elkészülő új fejlesztés.

A triázs-rendszerről Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszélt januárban az InfoRádió Aréna című műsorában. A teljes beszélgetést az alábbi videókban tekinthetik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×