INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

kásler miklós

emmi

egészségügy

aréna

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca új államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón 2018. május 28-án.

Kásler Miklós: a hosszú várakozási idővel van probléma

Infostart / InfoRádió

A sürgősségi ellátás a magyar egészségügy egyik kritikus pontja, mégpedig a várakozás miatt – nyilatkozta az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában. A legsúlyosabb és a legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményeit fejleszteni kell – vélekedett Kásler Miklós.

Nem az ellátás színvonalával van a probléma a sürgősségi ellátásban, hanem hogy nagyon hosszú a várakozási idő, sokszor akár 6-8-9 órát kell várni az ellátásra – mondta az emberi erőforrások minisztere. A sok ok közül Kásler Miklós kiemelte: sok olyan beteg jelentkezik ezeken az osztályokon, akiket nem ott kéne ellátni. Ezért szeretnének létrehozni a sürgősségi kórházakban akkutellátó egységeket, mely ellátja ezeket a pácienseket.

A tárcavezető hangsúlyozta: felkészült emberek döntik majd el, hogy melyik beteget hova kell küldeni. Az elbírálást az úgynevezett triázs rendszer alapján végezik majd, vagyis

a betegség súlyosságának megfelelően irányítják tovább a kórházba érkezőket.

A végleges ellátóhelyen pedig diszpécser segít a betegeknek mindenben, ami nem orvosi feladathoz kötött. A miniszter hozzátette: Magyarországon így egységes, magas színvonalú rendszer alakul majd ki, ami jövő év január elején indul majd.

Mivel a legsúlyosabb és legtöbb kárt okozó betegségek csúcsintézményei nagyrészben Budapesten és a központi régióban vannak, a fejlesztését be kell építeni az Egészséges Budapest programba – hangsúlyozta a miniszter. Kásler Miklós hozzátette:

e mellett a budapesti sürgősségi ellátórendszernek is meg kell teremteni azt a hátteret, amelyek magas színvonalú ellátást biztosítanak.

Mint mondta: ezt a célt szolgálja a dél-pesti és dél-budai centrumok építése, valamint a Honvédkórház, illetve a János Kórház felújítása és sürgősségi ellátásának kialakítása.

A miniszter emlékeztetett: eddig a vidéki egésszségügy inézményeket fejlesztették, több mint 500 milliárd forintból, a központi régióban most olyan fejlesztések indulnak meg 700 milliárd forintból, ami soha nem volt Magyarországon.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Kásler Miklós sürgősségi ellátás
 
Kásler Miklós Egészséges Budapest program
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018