INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

kásler miklós

sürgősségi ellátás

egészségügy

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje - újabb részletek

Januártól változik a sürgősségi ellátás rendje - újabb részletek

Infostart

Új rendszerben fogadják a betegeket a sürgősségi osztályokon – jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában. Most újabb részletek derültek ki.

Kásler Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akiknek erre van szükségük.

Beszélt arról is, hogy minden sürgősségi osztály mellett lesz olyan akut alapellátó egység is, ahova azok kerülnek, aki nem igényelnek sürgősségi ellátást. A miniszter szerint

ezzel az eljárással felére-harmadára csökkenhet a várakozási idő.

Pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága közölte: 2019. január 1-jétől kötelező lesz a triázs rendszer, a súlyossági kategóriák használata, amelyek azt határozzák meg, hogy a betegnek mennyi időn belül kell ellátást kapnia. A cél az, hogy

a lehető legrövidebb időn belül rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint.

Az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser - aki többek között összeköti a betegeket az ellátókkal és időpontot egyeztet további ellátásra -, valamint a triázs ápoló is, aki elsődleges állapotfelmérést végez, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, azonnal a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja - közölték.

A többletfeladatokra a sürgősségi ellátást végző 59 fekvőbeteg-szakellátó intézmény éves szinten 677 millió forintos többletfinanszírozásban részesül.

A közlemény szerint a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer bevezetésével ki tudják emelni a magas kockázatú betegeket a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül, csökkentik az ellátó egységek terhelését, a magyar sürgősségi ellátás pedig egyszerűbb, biztonságosabb és költséghatékonyabb lesz.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018