eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Megvizsgálták az osztálytermek levegőjének minőségét – íme a tanácsok

A tanulók az iskolában töltik napjaik jelentős részét, ezért különösen fontos a tantermek levegőjének tisztasága – hangsúlyozza a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője. Szigeti Tamás a szellőztetésen kívül néhány további lehetőséget is ajánl az iskolai levegőtisztaság biztosítása érdekében.

„Nagyon fontos, hogy a levegőminőséget ne csak vizsgáljuk, hanem olyan akcióterveket dolgozzunk ki és teszteljünk, amelyekkel ténylegesen javítható az általános iskolák levegőminősége” – fogalmazott Szigeti Tamás. Mint mondta: megfelelő szellőztetéssel csökkenthető a termek szén-dioxid-koncentrációja.

Por és szálló por

Emellett azonban számos tényező befolyásolja még az osztálytermek levegőminőségét: például a kültéri levegőminőség és pormennyiség. Ezek a részecskék a szellőztetéssel bejuthatnak a terembe, illetve a szünetben a folyosón szaladgáló gyerekek is felverhetik a kintről származó port. Az így

a teremben is megnövekedett aeroszolrészecske-koncentráció miatt a gyerekek légzőszervi tüneteket, légúti irritációt vagy köhögést tapasztalhatnak. Ezen segíthet a megfelelő váltócipő biztosítása.

Beltéren is képződhet számos olyan vegyület, amely kültéren kevésbé van jelen, viszont akár ártalmas is lehet. Ilyenek például az illékony szerves vegyületek, amelyek az új bútorokból párologhatnak ki. Szellőztetéssel és megfelelő növényekkel ezek koncentrációja csökkenthető.

Olyan termekben, ahol krétával írnak, a krétapor is szennyezheti a levegőt, ezért – a szakértő javaslata szerint – érdemes nedves szivaccsal törölni a táblát.

Osztálytermeket vizsgáltak

Szigeti Tamás arról is beszámolt, hogy egy nemzetközi projekt keretében 64 közép-európai általános iskolában vizsgálták a levegő minőségét. "Nagyon hasonlóak a környező országokban mért értékek. A tapasztalatok szerint

a kültéri levegőnél magasabbra emelkedik a szén-dioxid, valamint a kis méretű aeroszolrészecskék koncentrációja a tanórák alatt.

Gondot okozhat még, hogy a relatív páratartalom általában alacsonyabb az optimálisnál, ezen párásítással lehet javítani, és elérhető a 40-60 százalék közötti páratartalom.

A szakértő kiemelte: ha biztosítják a levegő megfelelő minőségét, az javítja a diákok koncentrálóképességét és fejlődését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×