INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

farkas

bükk

vadász

Súlyos büntetés várhat a bükki farkasölőre

Súlyos büntetés várhat a bükki farkasölőre

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna
Újabb cikkünk a témában:

Már korábban, 2013-ban is lőttek ki farkast annak a területnek a közelében, ahol nemrég újabb kilőtt példányt találtak. A 2-3 éves fiatal hím állat már Magyarországon született - mondta az InfoRádiónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Nagyvisnyó és Szilvásvárad között az úttól néhány száz méterre farkastetemre bukkantak, az állaton egyértelműen lőtt seb volt. Az október 8-ai esemény azonban csak azután kapott nyilvánosságot, hogy több internetező farkasokat fotózott a Bükkben.

A lelőtt farkasról szólva Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, biztos, hogy szándékosan végeztek az egyébként szigorúan védett állattal.

"A pénzben kifejezett

természetvédelmi értéke a fajnak 250 ezer forint példányonként.

Abban nagyon sok körülmény közrejátszhat, hogy a megöléséért milyen büntetés szabható ki" - ismertette a szakember. Szerinte a természetkárosítás, az állatkínzás, illetve az orvadászat is felmerülhet.

Kijelentette, sajnálatos ténynek mondható, hogy Magyarországon a nagyragadozók "fegyver általi veszélynek vannak kitéve". Mint elmondta, 2013-ban, a mostanihoz igen közel, egy nagyon hasonló, törvénytelen farkaskilövés történt.

A nemzeti park lakossági fórumokon ismerteti a Bükkben élőkkel, hogyan kell a nagyragadozókhoz viszonyulni.

A Bükkben manapság látott család valóban család, nem egyszerű falka, egy nőstény és egy hím terelgeti öt idén született kölykét. "Ehhez a családhoz néha féltestvérek, unokatestvérek csatlakoznak, de nagyon sok helyen leírták már ezt:

a farkas családosan él"

- tette egyértelművé Gombkötő Péter, aki hozzátette, a most lelőtt állat 2-3 éves hím volt, és már Magyarországon született.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kilőtt farkas a Bükkben
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018