INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

ceu

felsőoktatási törvény

módosító javaslat

A Közép-európai Egyetem épületének bejárata az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Új törvénymódosítás jöhet a CEU miatt

Infostart

A felsőoktatási törvény egy módosító javaslata szerint az Oktatási Hivatal vizsgálhatja, hogy teljesíti-e a CEU a felsőoktatási törvényben előírt feltételeket.

Október elején került fel a kormány honlapjára a felsőoktatási törvényt módosító javaslat. Az atv.hu kiszúrta, hogy a csomag egyik passzusa szerint az Oktatási Hivatal "meghatározott követelmények bizonyítása érdekében" a külföldi felsőoktatási intézményekkel, illetve azok felsőoktatási tevékenységével kapcsolatban "a származási állam oktatását irányító szervét közvetlenül keresheti meg".

Azaz, ha az Oktatási Hivatal vizsgálni/ellenőrizni szeretné, hogy például a CEU teljesítette-e az amerikai diploma kiadásához szükséges feltételeket - van-e valós képzési tevékenységet folytató amerikai kampusza -, akkor akár közvetlenül New York állam oktatási hivatalához is fordulhat majd információkért.

Az már kiderült, hogy az Oktatási Hivatal eddig nem vizsgálta a CEU papírjait, így azt sem, hogy teljesítette-e a törvényi feltételeket. Ez - kormányzati nyilatkozatok szerint - 2019. január elseje után lesz lehetséges (addigra viszont lejár a CEU számára a határidő).

Kunhalmi Ágnes: aláírja-e a kormány a CEU-s megállapodást?

A Parlamentben hétfőn a napirend utáni kérdések között Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte, a kormány aláírja-e a CEU-ról szóló megállapodást. Felidézte az előzetes tárgyalásokat, kitért arra, hogy a megállapodás-tervezet megszületett. A CEU a feltételeket teljesítette, a Bard College-dzsal a szerződést megkötötték, a képzések elindultak - sorolta. Idézte a CEU rektorát, aki az intézmény bizonytalan helyzete miatt kilátásba helyezte, ha december 1-jéig nem írják alá megállapodást, az amerikai akkreditációjú képzéseket Bécsbe költöztetik. Miért gondolják, hogy a CEU-t és a Közép-Európai Egyetemet szét lehet választani anélkül, hogy az intézmény létét nem veszélyeztetik? - firtatta.

Trócsányi László: a CEU-nak kettős identitása van

Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy reagált: a külföldi felsőoktatási intézmények létesítését valamennyi országban nemzeti jogszabályokra építik. Nagyon sok amerikai egyetem működik a világban, de mind "egy identitással".

A Soros György által közvetve vagy közvetlenül tulajdonolt egyetemnek viszont kettős identitása van, s a CEU-val összefüggésben számos jogi kérdés merül fel, a Bard College-ről tényleges információkkal nem bírnak - mondta a miniszter, megjegyezve: a Közép-európai Egyetem ugyanakkor rendezetten működik Magyarországon. A magyar kormány nem szereti ha zsarolják, ilyen nincs. Tárgyalások lehetnek - közölte.

Nyitókép: MTI/Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018