eur:
393.3
usd:
367.95
bux:
66092.82
2024. április 24. szerda György
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (k) napirend előtt felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 30-án.
Nyitókép: MTI / Soós Lajos

Engedély egy külföldi egyetemnek és a honvédség létszámemelésére

Számos határozathozatalon van túl az Országgyűlés a keddi ülésnapon. Növelték a honvédség létszámkeretét, uniós kifogások miatt megszüntették a kereskedelmi láncok engedélyének visszavonását lehetővé tevő törvényt - és elkezdik tárgyalni az új szabályozást -, elfogadták az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Az Országgyűlés még 2014-ben fogadott el egy törvénymódosítást, amely szerint a 2 éven át 15 milliárd forintnál nagyobb bevételt elérő, ám papíron mégis veszteséges, vagyis a jogalkotó gyanúja szerint adócsaló boltok nem árulhatnak napi fogyasztási cikkeket. Az Európai Bizottság szerint ez a szabályozás nem volt összhangban a letelepedés szabadságára és a tőke szabad mozgására vonatkozó alapelvekkel, ezért a parlament ma hatályon kívül helyezte a brüsszeli testület által kifogásolt törvénymódosítást.

Az érintett áruházak közül a legnagyobbak viszont nem menekültek meg az adóhatósági ellenőrzéstől. Az országgyűlés ugyanis még ma megkezdi egy olyan törvénycsomag tárgyalását, amely a 60 milliárd forintál nagyobb bevéltellel rendelkező áruházak esetében - a jogelőd nélküli cégek első négy évének kivételével - két évig lehetővé teszi a NAV vizsgálódását.

Az Európai Ügyészség

A kormánypárti képviselők ezután leszavazták, hogy az Országgyűlés döntsön az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról. Az erről szóló javaslatot a jobbikos Gyöngyösi Márton, Bana Tibor és Staudt Gábor adta be. Hasonlóképpen nem ment át a kétharmad szűrőjén az LMP-sek javaslata a migráció kezeléséről és az ügynökakták nyilvánosságáról.

Megszavazták

  • az iparjogvédelemről és a közjegyzők kötelező pályaalkalmassági vizsgálatáról szóló, javarészt technikai jellegű módosításokat,
  • valamint a második, 2030-ig szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát,
  • illetve azt, hogy a honvédség létszámát 29 700-ról 37 650-re emelik.
  • Elfogadták a Magyar Nemzeti Bank 2017-es üzleti jelentését.

Engedély egy újabb amerikai egyetemnek

Kihirdették azt a megállapodást, amelyet az Egyesült Államok Indiana állama kötött a magyar kormánnyal, és amely elvi támogatást biztosít a Notre Dame egyetem magyarországi működéséhez. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján négy ország hét felsőoktatási intézményének kell hasonló támogatást szereznie. Kína, Thaiföld és Malajzia esetében egy-egy intézmény érintett, míg az Egyesült Államokból négy. A McDaniel College tavaly megkapta a támogatást, így a Notre Dame mellett azt még a Boston Universitynek és a Central European Universitynek (CEU) kell megszereznie, ha folytatni akarja magyarországi működését.

Nem bővítették a Magyarországon honos népcsoportok körét, a parlament a székelyeket és az orosz közösséget sem vette fel e népcsoportok közé.

A Fidesz-KDNP-s képviselők utólag áldásukat adták arra is, hogy Kövér László házelnök a minap négy LMP-s és egy független képviselőt kizárt az október 15-ei ülésnapról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×