INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

ceu

mellár tamás

rétvári bence

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 2-án.

Új érvet talált a CEU ellen Rétvári Bence

Infostart / InfoRádió

Tizenkétszer annyi uniós pénzt nyert pályázat útján a "Soros-egyetem", mint a Corvinus, ebből az erőforrástárca parlamenti államtitkára azt a következtetést vonta le: a CEU egy "üzleti modell".

A kormány el akarja üldözni a CEU-t Magyarországról, pedig az előkelő helyen szerepel az egyetemek nemzetközi rangsorában - fogalmazott az Országgyűlésben napirend előtt Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője.

"Az összes rangsorból egyetlen olyan rangsor van, amelyikben az első ötszázban van magyar egyetem, a Szegedi Tudományenyetem" - hangsúlyozta, hozzátéve, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Műegyetem is a 800.-1000. hely között fellelhető, ahol ő tanít, a Pécsi Tudományegyetem a 701-750. között található. Miközben a Central European University ott szerepel a legjobb kétszáz között.

Az ellenzék direkt csinál politikát az úgynevezett Soros-egyetem ügyéből - mondta válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A többi intézmény már képes volt megfelelni a törvényeknek, a CEU azonban többletjogokat kér - tette hozzá Rétvári Bence, aki egy új érvet is felsorakoztatott az eddigiek mellé:

"A Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 millió környékén sincsen. Ebből is látszik, ez egy üzleti modell: Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát."

A felsőoktatási törvény alapján négy ország hét felsőoktatási intézményének kell államközi szerződést felmutatnia ahhoz, hogy tovább működhessenek. Még ketten adósak ezzel: a Bostoni Egyetem és a CEU. A magyar kormány egyelőre nem írta alá a szerződést New York állammal, ezért a CEU arra készül, hogy jövőre elköltözik Bécsbe.

Ugyancsak kedden az Országgyűlés jóváhagyta viszont az amerikai Notre Dame egyetem magyarországi működését támogató megállapodást - 144 igen szavazattal, 10 nem és 6 tartózkodás mellett. A szintén amerikai McDaniel College már tavaly megkapta a támogatást.

Hétfőn a Parlament folyosóján az ATV riportere elcsípte Orbán Viktor miniszterelnököt a kérdéssel: mikor állapodnak meg New York állammal a CEU működésének támogatásáról? A kormányfő csak ennyit válaszolt: majd ha eljön az ideje.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

CEU-ügy - Mellár Tamás, Rétvári Bence
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018