INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

ceu

egyetem

oktatás

bard college

A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

A rektorhelyettes reménytelennek látja a CEU helyzetét

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Magyar Idők arról írt: üres, tartalom nélküli együttműködési megállapodást köthetett a CEU az amerikai Bard College-dzsal. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese tagadja a vádakat, szerinte a magyar oktatástól elvont pénzből, nagy erőfeszítésekkel beindították az amerikai képzést, a magyar kormány mégsem írja alá New York állammal az előkészített egyezményt, ami biztosítaná a CEU budapesti működését.

Dokumentumok bizonyítják, hogy az amerikai oktatási hivatal regisztrálta a Bard-CEU-együttműködést, illetve, hogy a beindult oktatáson már többen diplomához is jutottak – mondta az InfoRádiónak Enyedi Zsolt. A CEU rektorhelyettese hozzátette: az egyetem új programot is életre hívott, melynek köszönhetően jelenleg is hallgatók tanulnak és tanárok oktatnak New Yorkban. A Bard College-ban a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakirányú továbbképzés folyik, New Yorkban pedig nemzetközi tanulmányokat oktatnak – tájékoztatott a rektorhelyettes.

A megállapodási együttműködést a magyar felsőoktatási törvény kényszerítette ki.

„Ez egy olyan program, ami azért jött létre, hogy megfeleljünk az újonnan támasztott elvárásoknak,

amelyek szerint külföldi egyetemeknek a székhely szerinti országukban is kell regisztrált felsőoktatási képzést folytatniuk” – fogalmazott Enyedi Zsolt, hozzátéve: az intézménynek jelentős anyagi áldozatot kellett hoznia a New York-i, valamint a Bard College-dzsel közös program beindítása érdekében.

A rektorhelyettes hangsúlyozta: a magyar kormány annak ellenére nem írta alá a szükséges nemzetközi egyezményt New York állammal, hogy tavaly nyáron a magyar kormányküldöttség 9 alkalommal is tárgyalt a New York-i kormányzó stábjával. A találkozókon megszületett szövegtervezetre mindkét fél rábólintott.

„Tavaly augusztus-szeptemberben úgy tűnt, hogy napokra vagyunk a szöveg aláírásától”

– tette hozzá Enyedi Zsolt, aki szerint a magyar állam képviselői meggondolták magukat, és az elmúlt napok jelzései alapján úgy gondolja, nem fogják aláírni a megállapodást.

A rektorhelyettes hangsúlyozta: a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar jogszabályoknak, „annak ellenére, hogy azt gondoltuk, hogy ez egy felesleges pénzkidobás magyar szempontból, hiszen minden fillér, amit amerikai oktatásra fordítunk, hiányzik a magyarországi oktatásból”. „Úgy tűnik, hogy feleslegesen” – tette hozzá.

"Van CEU-ügy"

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábbi kijelentésével kapcsolatban, miszerint "Nincs CEU-ügy", Enyedi Zsolt kiemelte: természetesen van CEU-ügy, hiszen ha van egy Magyarországon 27 éve működő amerikai egyetem, amelyiknek megszűnik a jogosultsága arra, hogy 2019. január 1-gyel diákokat vegyen fel, akkor az egy nagyon komoly ügy. Hiszen a törvény azt mondja ki, hogy az a külföldi egyetem, amely január 1-jéig nem mutat fel nemzetközi megállapodást, az nem vehet fel Magyarországon új diákokat.

Azért félrevezető azt mondani a rektorhelyettes szerint, hogy a Közép-Európai Egyetem marad és a CEU megy, mert "mi egy egyetemi közösség vagyunk, és a magyar részlegben jóval kevesebb program van akkreditálva, jelenleg körülbelül 10, míg az amerikai részben több mint 50.

A Közép-Európai Egyetem itt maradása nem jelent mást, mint az egyetem drasztikus megcsonkítását,

és a magyar törvények egyszerűen nem engedik meg az amerikai CEU-nak, hogy 2019-ben ugyanúgy beiskolázzon diákokat, mint ahogyan az elmúlt 27 évben tette” – fogalmazott.

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

A rektorhelyettes reménytelennek látja a CEU helyzetét
 
Rétvári Bence és Enyedi Zsolt a CEU-ról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018