eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Eldőlt a CEU sorsa?

Az RTL Klub úgy tudja, eldőlt: a CEU Bécsbe költözik. A diákokat hétfőn fórumra hívta az egyetem, délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak. A Kossuth téren a tudás szabadságát temették.

A CEU december elsejéig adott határidőt a kormánynak, hogy aláírja a New York állammal az előkészített egyezményt, ami biztosítaná az intézmény budapesti működését. Ez azonban nem történt meg. Az RTL Klub híradója úgy tudja: az intézmény vezetése hétfőn bejelenti, hogy Bécsbe költöznek.

Az intézmény nem nyilatkozik, hétfőre fórumra hívták az egyetem hallgatóit, és nemzetközi sajtótájékoztató is tartanak.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese korábban az InfoRádiónak arról beszélt: a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar jogszabályoknak. A Bard College-ban a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakirányú továbbképzés folyik, New Yorkban pedig nemzetközi tanulmányokat oktatnak.

A kormány azt hangoztatja, hogy a Közép-Európai Egyetem marad. Enyedi Zsolt szerint ez félrevezető, mert egy egyetemi közösségről van szó, és a magyar részlegben jóval kevesebb program van akkreditálva, jelenleg körülbelül 10, míg az amerikai részben több mint 50.

Úgy fogalmazott, hogy a Közép-Európai Egyetem itt maradása nem jelent mást, mint az egyetem drasztikus megcsonkítását.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont november elején a Kossuth rádióban, szokásos pénteki interjújában csupán blöffnek nevezte, hogy a CEU elmenne Magyarországról, mondván: a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan.

A tudás szabadságát temették

Közben a Kossuth téren befejezték demonstrációjukat a CEU-ért tüntető diákok. Jelképesen eltemették az tudás szabadságát, a mindenkinek hozzáférhető oktatást.

igjufnier

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×