INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

ceu

kossuth lajos tér

tiltakozás

A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Eldőlt a CEU sorsa?

Infostart

Az RTL Klub úgy tudja, eldőlt: a CEU Bécsbe költözik. A diákokat hétfőn fórumra hívta az egyetem, délután nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak. A Kossuth téren a tudás szabadságát temették.

A CEU december elsejéig adott határidőt a kormánynak, hogy aláírja a New York állammal az előkészített egyezményt, ami biztosítaná az intézmény budapesti működését. Ez azonban nem történt meg. Az RTL Klub híradója úgy tudja: az intézmény vezetése hétfőn bejelenti, hogy Bécsbe költöznek.

Az intézmény nem nyilatkozik, hétfőre fórumra hívták az egyetem hallgatóit, és nemzetközi sajtótájékoztató is tartanak.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese korábban az InfoRádiónak arról beszélt: a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar jogszabályoknak. A Bard College-ban a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó szakirányú továbbképzés folyik, New Yorkban pedig nemzetközi tanulmányokat oktatnak.

A kormány azt hangoztatja, hogy a Közép-Európai Egyetem marad. Enyedi Zsolt szerint ez félrevezető, mert egy egyetemi közösségről van szó, és a magyar részlegben jóval kevesebb program van akkreditálva, jelenleg körülbelül 10, míg az amerikai részben több mint 50.

Úgy fogalmazott, hogy a Közép-Európai Egyetem itt maradása nem jelent mást, mint az egyetem drasztikus megcsonkítását.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont november elején a Kossuth rádióban, szokásos pénteki interjújában csupán blöffnek nevezte, hogy a CEU elmenne Magyarországról, mondván: a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan.

A tudás szabadságát temették

Közben a Kossuth téren befejezték demonstrációjukat a CEU-ért tüntető diákok. Jelképesen eltemették az tudás szabadságát, a mindenkinek hozzáférhető oktatást.

igjufnier

Nyitókép: Faludi Imre
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018