eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Rétvári Bence nem tartja világszínvonalú egyetemnek a CEU-t

A hulladékgazdálkodástól a CEU-ig, Demeter Márta ügyétől a klímaváltozásig sok minden szóba került napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén.

A szocialista Molnár Gyula a szemétszállítás fennakadásaira hívta fel a figyelmet, felszólította a kormányt, hogy adja vissza a hulladékgazdálkodást a települési önkormányzatoknak. Szemét nem marad elszállíttatlanul – jelentette ki válaszában Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

A DK-s Arató Gergely azzal vádolta meg a kormányt, hogy ki akarja szorítani Magyarországról a CEU-t, mert fél a gondolat és a vélemény szabadságától. Az egyetem Bécsbe távozásával az egész ország veszít – szögezte le az ellenzéki politikus.

„Menjenek el inkább önök”

– kérte a kormánypárti képviselőket. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában következetesen Soros-egyetemnek nevezte a CEU-t, amit ő nem tart világszínvonalú intézménynek. Szerinte az egyetem előjogokat követel magának. Arra nem tért ki, hogy a kormány aláírja-e a CEU megmaradását garantáló dokumentumot.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet elavultnak minősítette a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, szerinte a helyzet már rosszabb az abban felvázoltnál, ezért arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg, hanem küldjék vissza a kormánynak átdolgozásra. Cseresnyés Péter államtitkár szerint viszont a stratégia aktuális és teljeskörű.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy kár volt megszüntetni a lakástakarék-pénztári befizetések állami támogatását, mert a családi otthonteremtési kedvezményre nem mindenki jogosult. Példaként a gyermeküket egyedül nevelőket, az időseket és a társasházakat említette. Ráadásul a CSOK plusz összege elveszik a lakásáfa megnövelésével – mutatott rá. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ezekre a felvetésekre nem válaszolt, de azt elmondta, hogy szerinte a Jobbik lakástakarék-pénztárakat extra profitért működtető bankokat és biztosítókat szolgálja.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea szerint

a kormány újabb megszorításokra készül:

a cafeteria eltörlését, a lakáskassza megszüntetését, az állami létszámleépítést, a felsőoktatás fizetőssé tételét és az egészségügy magánosítását tartja ilyen intézkedésnek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára gépágyútűznek nevezte vitapartnere felszólalását, és azt az ideológiát vélte felfedezni mögötte, hogy az ellenzék nem pártolja a teljesítményt.

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a most induló újabb konzultáció apropóján nemzeti közügynek nevezte a családok támogatását, Rétvári Bence államtitkár egyetértett vele és rámutatott, hogy a kormány intézkedései 20 százalékkal növelték a gyermekvállalási kedvet.

A fideszes Németh Zsolt Demeter Mártát vette célkeresztbe. Mint ismeretes, az LMP társelnökévé választott ellenzéki politikus tévesen vádolta meg a kormányfőt azzal, hogy egyik lányát egy honvédelmi géppel utaztatta, valójában egy katonatiszt hasonló nevű gyermeke volt az utas.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×