eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Tapsoló fogvatartottak az előadás végén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol 11 társuk készült fel az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából tervezett ünnepi megemlékezésre. A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs program révén a fogvatartottak kreatív felkészülésére is alapozva, a kreatív műhelyben, illetve kulcsképesség fejlesztő foglalkozásokon készítették fel az elítélteket a műsorra.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Jól vizsgázott a reintegrációs őrizet

Sikeresnek ítélte a reintegrációs őrizet jogintézményét a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja.

Csökkentette a börtönök zsúfoltságát, így elérte célját a 2015-ben bevezetett, úgynevezett reintegrációs őrizet – állapította meg nemrég a Kúria büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatot vizsgáló joggyakorlat-elemző csoportja. Feleky István, a csoport vezetője kiemelte: sikeres jogintézménynek tartják a reintegrációs őrizetet, elenyésző számban kerül sor a megszüntetésére, másrészt pedig az volt a cél, hogy sarkallja arra az elítéltet, hogy még fokozottabban igazodjék a büntetés-végrehajtás rendjéhez.

A joggyakorlat-elemző csoport azt is megállapította, hogy a reintegrációs őrizet intézménye bonyolítja a szabaságvesztés végrehajtásának rendjét, újabb terhet ró a végrehajtásban résztvevőkre intézményi, emberi és egyéb erőforrásokat köt el és jogalkalmazási problémákat is felvet.

Részben ezért a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja felvetette, hogy

a feltételes szabadságra bocsátás jogintézményének kibővítésével kiváltható volna a reintegrációs őrizet.

Feleky István szerint ez feltételezi azt, hogy a büntetésvégrehajtási bíró kap lehetőséget arra, hogy kedvezőbben döntsön, mint döntött a perbíró a feltételes szabadságról, vagy éppen ő, mikor kizárta a feltételes szabadságra bocsátásból az elítéltet, mert nem vonult be önhibájából a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére.

A reintegrációs őrizet keretében azok az elítéltek, akik több egyéb szigorú kritériumnak is megfelelnek, és

  • kevesebb mint egy éves börtönbűntetésükből 3 hónapot, vagy
  • a több mint egy éves, de kevesebb mint 5 éves büntetésükből 6 hónapot már letöltöttek,

egy, a testükön rögzített távfelügyeleti eszközzel letölthetik büntetésük fennmaradó részét egy általuk meghatározott és felügyelőjük által jóváhagyott ingatlanban, illetve annak környezetében. Ugyanis külön bírói engedéllyel bizonyos zónán belül akár el is hagyhatják ezt az ingatlant, sőt akár munkába is állhatnak vagy részt vehetnek különböző képzéseken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×