eur:
393.83
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tapsoló fogvatartottak az előadás végén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol 11 társuk készült fel az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából tervezett ünnepi megemlékezésre. A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs program révén a fogvatartottak kreatív felkészülésére is alapozva, a kreatív műhelyben, illetve kulcsképesség fejlesztő foglalkozásokon készítették fel az elítélteket a műsorra.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Jól vizsgázott a reintegrációs őrizet

Sikeresnek ítélte a reintegrációs őrizet jogintézményét a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja.

Csökkentette a börtönök zsúfoltságát, így elérte célját a 2015-ben bevezetett, úgynevezett reintegrációs őrizet – állapította meg nemrég a Kúria büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatot vizsgáló joggyakorlat-elemző csoportja. Feleky István, a csoport vezetője kiemelte: sikeres jogintézménynek tartják a reintegrációs őrizetet, elenyésző számban kerül sor a megszüntetésére, másrészt pedig az volt a cél, hogy sarkallja arra az elítéltet, hogy még fokozottabban igazodjék a büntetés-végrehajtás rendjéhez.

A joggyakorlat-elemző csoport azt is megállapította, hogy a reintegrációs őrizet intézménye bonyolítja a szabaságvesztés végrehajtásának rendjét, újabb terhet ró a végrehajtásban résztvevőkre intézményi, emberi és egyéb erőforrásokat köt el és jogalkalmazási problémákat is felvet.

Részben ezért a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja felvetette, hogy

a feltételes szabadságra bocsátás jogintézményének kibővítésével kiváltható volna a reintegrációs őrizet.

Feleky István szerint ez feltételezi azt, hogy a büntetésvégrehajtási bíró kap lehetőséget arra, hogy kedvezőbben döntsön, mint döntött a perbíró a feltételes szabadságról, vagy éppen ő, mikor kizárta a feltételes szabadságra bocsátásból az elítéltet, mert nem vonult be önhibájából a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdésére.

A reintegrációs őrizet keretében azok az elítéltek, akik több egyéb szigorú kritériumnak is megfelelnek, és

  • kevesebb mint egy éves börtönbűntetésükből 3 hónapot, vagy
  • a több mint egy éves, de kevesebb mint 5 éves büntetésükből 6 hónapot már letöltöttek,

egy, a testükön rögzített távfelügyeleti eszközzel letölthetik büntetésük fennmaradó részét egy általuk meghatározott és felügyelőjük által jóváhagyott ingatlanban, illetve annak környezetében. Ugyanis külön bírói engedéllyel bizonyos zónán belül akár el is hagyhatják ezt az ingatlant, sőt akár munkába is állhatnak vagy részt vehetnek különböző képzéseken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×