eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jágerné Tuboly Diána szakasszisztens gyógyszereket ad ki egy vevőnek Nagykanizsán, a Király Gyógyszertárban. Minden gyógyszertárba naponta többször szállítanak a nagykereskedők, így ellátási probléma biztosan nem lesz a következő időszakban a gyógyszerek árcsökkenése miatt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. A gyógyszerárlicit eredményeként október 1-jével 908 készítmény ára csökken átlagosan 25 százalékkal.
Nyitókép: Varga György

Év végétől egy "felhőben" keringenek a betegek adatai

Év végétől már kérni kell az orvostól a papír alapú receptet, másképp ez csak elektronikusan lesz elérhető. Gyógyászati segédeszközt viszont egyelőre nem lehet e-receptre kiadni, ehhez szükséges a felírási igazolás - mondta az InfoRádiónak Vartus Gergely, az E-health koordinációért felelős miniszteri biztos.

Tavaly novemberben sikerült csaknem valamennyi magyarországi gyógyszertárat csatlakoztatni az EESZT- hez, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez - mondta az InfoRádiónak Vartus Gergely, az E-health koordinációért felelős miniszteri biztosa.

Ez a „Tér” egy felhő alapú központi adatbázist jelent, ahol a TAJ-szám alapján biztosított magyar állampolgárok egészségügyi adatait, a felírt, kiváltott vényeket, laboreredményeket tárolják, így gyorsabb, hatékonyabb lesz a betegellátás.

A receptek tehát kiváltás után felkerülnek a felhőbe - mondta Vartus Gergely. Ennek ellenére még mindig lehet használni papíralapú vényt, a régi recept pedig nem egyenlő a felírási igazolással, ami pedig az e-receptnek az írásos formája.

Felírási igazolás vs papíralapú vény

A miniszteri biztos megerősítette, hogy már csak felírási igazolással lehet kiváltani gyógyszert, anélkül személyigazolvánnyal és TAJ-kártyával, vagy az újfajta elektronikus személyigazolvánnyal.

"Ugyanúgy néz ki a felírási igazolás, mint a korábban vényként elhíresült dokumentum.

Az idei év végéig párhuzamosan az orvosnak kötelessége kiadni ezt a felírási igazolást is, de ez év után csak kérésre adhatja ki, ami kötelező lesz neki"

- mondta.

Gyógyászati segédeszközt nem írnak fel e-receptre

Vartus Gergely elmondta, hogy mire a teljes elektronikus receptforgalom megvalósul, addigra a gyógyászati segédeszközök köre is be fog kerülni majd ebbe a körbe.

"Egyelőre a gyógyászati segédeszközökre nem vonatkozik ez a jogszabály, addig felírási igazolással lehet kérni az eszközöket"

- vélte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×