INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

diplomamentő program

nyelvvizsga

felkészítés

diploma

Oklevél egy végzős hallgató kezében a Kecskeméti Főiskola diplomaátadó ünnepi szenátusi ülésén 2016. február 27-én. Az eseményen az a tizenhét hallgató is átvette oklevelét, akik elsőként végeztek duális képzésben Magyarországon.

Csaknem százezer diploma ragad bent a nyelvvizsga hiánya miatt

91 ezer ember a nyelvvizsga hiánya miatt nem vette át a diplomáját - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a szervezetük a kormánnyal együttműködve dolgozik a problémán.

Júniusig elejéig összesen 91 595 olyan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében a hallgató sikeres záróvizsgát tett, de oklevelét nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból.

Még mindig rendkívül sokan vannak, akik nem tudják átvenni a diplomájukat a nyelvvizsga hiánya miatt, éppen ezért a HÖOK is komolyan foglalkozik ezzel a kérdéssel - mondta az InfoRádiónak Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

"A Jövőkép programunk, amely a felsőoktatási hallgatók stratégiája és programja, kifejezetten kitér erre, számos javaslatot fogalmaztunk meg a kérdés rendezése érdekében" - mondta Gulyás Tibor. Az elnök szerint a felsőoktatásnak támogatnia kell a hallgatókat abban, hogy fel tudjanak készülni a nyelvvizsgára, ezért azt javasolják, hogy ezeken a területeken történjen beavatkozás.

Diplomamentő program hasznossága

A HÖOK elnöke elmondta, a diplomamentő program eredményes, rendkívül sok embernek segített. Számokban mérve:

6363 főnek segített megszerezni a diplomáját.

Gulyás Tibor szerint fontos lenne megvizsgálni, hogy a felkészítő intézmények milyen hatékonysággal működtek, hogy az új diplomamentő program, amely 1300 embernek tud segtíséget nyújtani, még eredményesebb legyen - mondta a HÖOK elnöke.

Kormányzati együttműködés

"Nagyon komolyan és kiemelten foglalkozik a kormányzat ezzel a területtel. A középiskolások számára előírt kötelező nyelvvizsga úgyében elindult egy felmérés. Ez alapján vizsgálják majd a bevezethetőségét, illetve azt, hogy milyen beavatkozásokra van szükség a közoktatásban.

A felkészítésben kulcsfontosságú, hogy a középiskolában megfelelő alapot kapjanak a diákok"

- hangsúlyozta Gulyás Tibor. Hozzátette, hogy ez nem fogja megoldani teljesen a felsőoktatás helyzetét, hiszen van, ahol több nyelvvizsgára van szükség a diplomához.

"Ezek olyan ügyek, amelyeket mindenképp meg kell oldani ahhoz, hogy a felsőoktatási intézmények kezelni tudják az általános és a szaknyelvi felkészítést is. Mi ezt tapasztaljuk, és ezt is közvetítjük a kormányzat felé" - mondta Gulyás Tibor.

A témában az InfoRádió megkereste az Oktatási Hivatalt is, de nem kívántak nyilatkozni.

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Kapcsolódó hang

Diplomamentés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018