eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Az új Országgyűlésben először hangzanak el interpellációk és azonnali kérdések hétfőn

Visszatér szokásos menetrendjéhez az Országgyűlés, amely kétnapos ülést tart. A képviselők kedden tárgyalják az Alaptörvény hetedik módosítását, valamint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomagot.

Hétfőn az Országgyűlés megalakulása óta először hangzanak el interpellációk, azonnali kérdések és kérdések. A napirendi javaslat szerint június 4-én a 13 órakor kezdődő ülésen megemlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának napjáról, amely 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Hétfőn több képviselő is esküt tesz:

a Párbeszéd-frakcióban a Karácsony Gergelyt váltó Kocsis-Cake Olivio és az LMP frakcióban a Gémesi György gödöllői polgármestert váltó Hohn Krisztina,

valamint – a napirend utáni felszólalásokat követően – Hadházy Ákos LMP-s képviselő is, aki az alakuló ülésen nem tette le az esküt.

Kedden a napirend előtti felszólalások után kezdik az alaptörvény-módosítás vitáját, amelyet csak két másik módosítás tárgyalása után folytatnak. Ezek közül

az első az úgynevezett "Stop Soros" törvénycsomag vitája, ezt követi az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete - azaz a GDPR - miatti jogharmonizációs törvénymódosítás vitája.

A napirendre a Házbizottság tett javaslatot, ennek elnöke, Kövér László házelnök korábban az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy ebben a ciklusban nem várható változás a Ház ülésezési rendjében.

"Az őszi ülésszaktól kezdődően visszatérünk a két hetes ülésezési rendre, tehát

lesz egy A hét, amikor a plenáris ülések zajlanak, és lesz majd egy B hét, amikor a bizottsági ülések, illetve a parlamenti képviselőknek a választókerületi munkája kerül előtérbe"

- mondta Kövér László, aki hozzátette, hogy a nyolc éves tapasztalat után kiegyensúlyozottabb törvényhozásra számít. A jövő heti kétnapos parlamenti ülés kedden, a napirend utáni felszólalásokkal zárul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×