INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

nyári tábor

aggodalom

gyerek

mobil

Nem mindegy, hogy kényszertábor vagy vakáció

Nem mindegy, hogy kényszertábor vagy vakáció

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Érdemes őszintén átbeszélni a gyerekekkel a nyári táborlehetőségeket. Az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermek-szakpszichológus szerint nem jó módszer, ha hiperszuper csodaként festjük le az előtte álló hetet, érdemes beszélgetni az ismerkedéssel kapcsolatos esetleges nehézségekről, vagy a gyermek aggodalmairól is.

Közeleg a nyári szünet, a vakáció, a gyermekek zöme ilyenkor már várja a nyári táborokat. Ám nem árt kicsit felkészülni erre az időszakra. Németh Erika klinikai gyermek-szakpszichológus szerint gyermekünkkel őszintén át kell beszélni a lehetőségeket, mert azon túl, hogy a gyermek nagyon várja a tábort, lehetnek aggodalmai is.

A szakember az InfoRádióban azt is elmondta, nem jó taktika, ha a gyermek előtt elhúzzuk a mézesmadzagot, tehát elhitetjük vele, hogy nagyon jól fogja érezni magát a táborban. Ez mégicsak egy új helyzet, normális, hogy izgul, és el kell mondani, miért gondoljuk azt, hogy ez a tábor jó lesz a gyermeknek, és elmondjuk azt is, mik lehetnek a nehéz helyzetetek.

"Abban kell segíteni a gyermeknek, hogy akármilyen érzése adódik a nap folyamán, azt feldolgozhassa velünk. Ha nem tetszett neki, akkor is beszéljük meg vele, sajnálkozzunk vele együtt. Ne azt erőltessük, hogy minden milyen szuper, mert semmi nem teljesen az, és többet segít a gyereknek, ha beszélgetnek vele a szülők" - mondta Németh Erika.

Kapcsolattartás a táborban

Ma már a gyermekeknél is mindennapos a mobiltelefon használata. Akinek van, szinte biztos, hogy magával viszi a táborba is, de nagy kérdés, hogy kell-e hívogatni a szülőket.

A szakpszichológus elmondta, gyereke válogatja, hogy ki az, akinek jót tesz, és ki az akinek nem, hogy állandóan a telefonon lóg, és a szülővel beszél. Valakinek önmagában a lehetőség, hogy felhívhatja anyát vagy apát, biztonságot ad.

"Aki készen áll rá, az este beszélhet a szülővel, de akár úgy is el tud tölteni egy hetet, hogy nem is nagyon beszélnek.

Jó, ha megvan az a lehetőség, hogy beszélhet a szülőkkel a gyerek. Ez nagy biztonságot tud adni, és sokszor elég a tudat, nem is kell, hogy éljenek vele"

- summázott a pszichológus.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nyári tábor
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018