eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nem mindegy, hogy kényszertábor vagy vakáció

Érdemes őszintén átbeszélni a gyerekekkel a nyári táborlehetőségeket. Az InfoRádió által megkérdezett klinikai gyermek-szakpszichológus szerint nem jó módszer, ha hiperszuper csodaként festjük le az előtte álló hetet, érdemes beszélgetni az ismerkedéssel kapcsolatos esetleges nehézségekről, vagy a gyermek aggodalmairól is.

Közeleg a nyári szünet, a vakáció, a gyermekek zöme ilyenkor már várja a nyári táborokat. Ám nem árt kicsit felkészülni erre az időszakra. Németh Erika klinikai gyermek-szakpszichológus szerint gyermekünkkel őszintén át kell beszélni a lehetőségeket, mert azon túl, hogy a gyermek nagyon várja a tábort, lehetnek aggodalmai is.

A szakember az InfoRádióban azt is elmondta, nem jó taktika, ha a gyermek előtt elhúzzuk a mézesmadzagot, tehát elhitetjük vele, hogy nagyon jól fogja érezni magát a táborban. Ez mégicsak egy új helyzet, normális, hogy izgul, és el kell mondani, miért gondoljuk azt, hogy ez a tábor jó lesz a gyermeknek, és elmondjuk azt is, mik lehetnek a nehéz helyzetetek.

"Abban kell segíteni a gyermeknek, hogy akármilyen érzése adódik a nap folyamán, azt feldolgozhassa velünk. Ha nem tetszett neki, akkor is beszéljük meg vele, sajnálkozzunk vele együtt. Ne azt erőltessük, hogy minden milyen szuper, mert semmi nem teljesen az, és többet segít a gyereknek, ha beszélgetnek vele a szülők" - mondta Németh Erika.

Kapcsolattartás a táborban

Ma már a gyermekeknél is mindennapos a mobiltelefon használata. Akinek van, szinte biztos, hogy magával viszi a táborba is, de nagy kérdés, hogy kell-e hívogatni a szülőket.

A szakpszichológus elmondta, gyereke válogatja, hogy ki az, akinek jót tesz, és ki az akinek nem, hogy állandóan a telefonon lóg, és a szülővel beszél. Valakinek önmagában a lehetőség, hogy felhívhatja anyát vagy apát, biztonságot ad.

"Aki készen áll rá, az este beszélhet a szülővel, de akár úgy is el tud tölteni egy hetet, hogy nem is nagyon beszélnek.

Jó, ha megvan az a lehetőség, hogy beszélhet a szülőkkel a gyerek. Ez nagy biztonságot tud adni, és sokszor elég a tudat, nem is kell, hogy éljenek vele"

- summázott a pszichológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×