eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tragikus adat az orvosokról – lapszemle

A Népszava szerint az orvosok között kétszer akkora az öngyilkosságok aránya, mint általában. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége két-három leszakadt régiót támogatna a Modern Falvak Programmal – áll a Magyar Időkben. Közel 27 millió eurós pénzbüntetést kell fizetnie Ausztriának – írja a Bruxinfo. A Népszava összeállítása szerint beárnyékolja a balatoni szezont a munkaerőhiány. A gabonatermelők csupán közepes búzatermésre számítanak idén – írja a Világgazdaság. A Magyra Idők arról közöl cikket, hogy a korábbinál több növényvédő szer fogy.

A Népszava arról ír, hogy az orvosok között kétszer akkora a befejezett öngyilkosságok aránya, mint a társadalom más rétegeiben átlagosan. Leggyakrabban a sebészek, az altatóorvosok, illetve a pszichiáterek vetnek véget az életüknek. E szakmákon belül is fokozottan veszélyeztetettek a nők. A túlhajszoltság, a feldolgozatlan kudarc és a végzetes élethelyzetekkel való szembesülés is szerepet játszhat abban, hogy sok orvos lesz öngyilkos

A Magyra Időkben arról lehet olvasni, hogy javaslatcsomagot dolgoz ki a Modern Falvak Programmal kapcsolatban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége illetékes munkacsoportja. Az anyagot, amely legkésőbb szeptember végére készülhet el, és átadják Orbán Viktor miniszterelnöknek és Gyopáros Alpár kormánybiztosnak, aki a Modern Városok Program mellett az újonnan induló Modern Falvak Programért felel. Schmidt Jenő, a szervezet elnöke úgy véli, ki kell választani két-három leszakadt régiót, és leginkább oda kell összpontosítani a pénzt, egy nagy tőkekoncentrációt kell végrehajtani, és ennek hatására a magántőke is elkezd abba az irányba áramlani. Hozzátette: éves szinten 400-500 milliárd forintot javasol a program megvalósítására.

Közel 27 millió eurós pénzbüntetést kell leszurkolnia a Tanács hétfői döntésének értelmében Ausztriának Salzburg tartomány adóssági adatainak manipulálása miatt – írja a Bruxinfo. Ausztria előtt Spanyolországot büntette meg az EU hasonló okból még 2015-ben 19 millió euróra. A Bizottság még 2016 májusában indított vizsgálatot, ami 2017 februárjában súlyos mulasztást állapított meg három állami szervnél, az állami számvevőszéknél, a statisztikai hivatalnál és a salzburgi tartományi kormánynál.

A Népszava arról készített összeállítást, hogy beárnyékolja a balatoni szezont a munkaerőhiány, a szakmabeliek, vagyis a szakácsok, eladók, pincérek egy jelentős része ugyanis kint dolgozik Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Angliában vagy Írországban, így a Balaton partján is nyugati béreket kell kínálni, különben személyzet nélkül indulhat a szezon. Vendég bőséggel lesz az idei nyáron, kiszolgáló személyzet híján azonban mindenütt sorokra kell majd számítani.

A gabonatermelők csupán közepes búzatermésre számítanak idén, de a termés várhatóan a szélsőségek között szóródik, lesznek egészen kiváló és nagyon gyenge hozamok is – írja a keddi Világgazdaság. Vancsura Józseftől, a gabonatermesztők szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a táblák mostani állapotából az látszik, hogy a gyengébb, homokos területeken ritka alacsony termésátlagok várhatók, míg a magas aranykorona-értékű földeken kiváló hozamokkal számolhatnak a gazdák. Vancsura József 4,5 millió tonnás össztermésre számít.

A Magyra Idők arról közöl cikket, hogy több növényvédő szer fogy, a korábbinál ugyanis is nagyobb erővel igyekeznek megvédeni a termést a különböző kártevőktől és betegségektől a gazdálkodók. A forgalmazók áprilisban az előző havinál is több növényvédő szert adtak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×