eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Sertéspestis: a távol-keleti exportból élő cégeket sújt az embargó

A sertéspestis miatt elrendelt embargó azokat a cégeket érintheti érzékenyen, amelyeknek magas a távol-keleti exportjuk - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke.

A sertéságazatra vonatkozó embargó pillanatnyilag az export 20-22 százalékát érinti, ez az összes termelés 6-8 százaléka, tehát nemzetgazdasági szinten nem jelent nagy gondot. Összgazdasági szempontból az a potenciális piacvesztés, amivel szembesül néhány nagyobb húsipari cég, nem tekinthető jelentősnek - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős alelnöke.

Azokat a cégeket ugyanakkor, ahol magas az árbevételen belül a távol-keleti, főként japán export, érzékenyen érintheti az embargó.

"Ezek a cégek az elmúlt évek során rengeteg időt, pénzt, és energiát fektettek távol-keleti piacépítésbe, és most erről a piacról kellett lemondaniuk"

- mondta Éder Tamás.

A húsiparban van egy terv, amely azt tartalmazza, hogy hetente, havonta mennyi állat kerül be az üzembe, és mekkora mennyiségű hús kerül onnan ki. Most azzal kell szembesülniük a cégeknek, hogy érkezne az állat feldolgozásra, de nincs hová eladni.

"Amelyik cégnél a távol-keleti export meghatározó volt, ott most sokkal nagyobb a fejtörés, hogy milyen alternatív piacra tudják elhelyezni a húst"

- mondta Éder Tamás. Egyes hírek szerint bizonyos cégek már csökkentették a vágásszámot, mert úgy látják, hogy a húst nem tudják biztonsággal vagy megfelelő áron értékesíteni.

"Azok a cégek, amelyek nem találtak alternatív piacot, értesítési kényszerbe kerülnek, esetleg csökkentik a feldolgozást" - jelezte. Azok a cégek, amelyek ki tudták váltani a távol-keleti exportot, talán kisebb gazdasági nehézség elé néznek, és talán náluk fennmaradhat a vágási szint - tette hozzá az alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×