eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla
Monrovia, 2016. január 14.Egy libériai férfi kézmosás közben Monroviában 2016. január 14-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen a napon bejelentette, hogy Libéria mentessé vált az Ebolától és ezzel valószínűleg véget ért a járvány Nyugat-Afrikában. (MTI/EPA/Ahmed Jallanzo)
Nyitókép: Ahmed Jallanzo

Ebolapánik: nem tudni, hatásos-e a vakcina

A Kongói Demokratikus Köztársaságban ebolajárvány tört ki. A WHO négyezer adag kísérleti oltóanyagot küld a helyszínre.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egy viszonylag félreesőbb helyén, az Equator tartományban tört ki, az ebolajárvány - mondta az InfoRádiónak Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Labor vezetője. Ez egy elég elzárt terület, így a Egészségügyi Világszervezet (WHO) a felszereléseket, eszközöket légi úton próbálja meg eljuttatni a kórházakba és a környező egészségügyi létesítményekbe.

Kis Zoltán hozzátette, pontos számokat nehéz mondani, de

eddig 39 esetről tudnak, ebből 18 volt halálos. Ennél a vírusnál 40-90 százalék közötti a halálozási arány.

Négyezer adag Ebola elleni oltóanyagot szerzett be a WHO, és azon dolgozik, hogy mielőbb eljuttassa a Kongói Demokratikus Köztársaságba - közölte vasárnap az ENSZ szakosított szervezetének afrikai igazgatója. A hét végén már megkezdték járványügyi szakemberek helyszínre küldését, hogy megakadályozzák a vérzéses lázzal járó súlyos betegség újbóli elterjedését az országban.

Kis Zoltán kiemelte, hogy

a kísérleti oltóanyag egy élő vírust tartalmaz, amely nem ebolavírus, de benne van a fő felszíni fehérjéje, ez váltja ki az immunválaszt.

Elmondta azt is, ha találkozik az így beoltott ember az ebolavírussal, akkor a szervezete valószínűleg már védett lesz. A nyugat-afrikai nagy ebolajárvány végén már kipróbálták ezt a kísérleti vakcinát, és akkor hatásosnak tűnt.

"A járvány végén próbálták ki, ezért nagyon kevés információval rendelkezünk, hogy egy valós járványnál milyen eredményeket produkálhat"

- mondta a szakember, és kiemelte azt is, hogy ezzel gyógyítani megbetegített embereket már nem lehet, csak megelőzni a bajt.

"Ha találnak egy ebolagyanús esetet, akkor a kontaktusba került embereket beoltják, és aki a kontaktusba került emberrel kapcsolatba lépett, még azokat is igyekeznek elérni, és beoltani. Ezt hívjuk ringvakcinációnak, ezt végezték Guineában is, a nyugat-afrikai járvány során" - mondta a szakértő.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet. Most a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek nevezte ezt a kialakulóban lévő ebolajárványt.

Európába eljuthat a járvány?

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a járvány átterjedhet a mintegy egymillió lakosú tartományi székhelyre, Mbandakára.

Kis Zoltán elmondta, hogy Mbandakában már megerősítették a nyomonkövetést, tehát folyamatos az átutazózók vizsgálata, a testhőmérsékletük mérése, és aki lázas, megpróbálják elkülöníteni.

"A WHO megdicsérte a Kongói Demokratikus Köztársaságot, hogy minden erőfeszítést megtett azért, nehogy a járvány a régióból át tudjon terjedni a környező országokba vagy tartományokba" - summázott Kis Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×