eur:
393.1
usd:
367.39
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Egy  vadgerle (Streptopelia turtur) Pomáz környékén 2017. július 30-án.
Nyitókép: Kovács Attila

Az életminőségünket is félthetjük a Madarak és Fák Napján

Nálunk közönségesnek számító állat is eltűnt már Európa nyugati felén, hívta fel a riasztó tényre - és ez csak egy a számos probléma közül - a figyelmet a mai Madarak és Fák Napja kapcsán Orbán Zoltán. Olyan szinten tesszük tönkre a környezetünket, hogy második, harmadik lépcsőfokban az emberi létezés, az elvárásaink szerinti életminőségünk kerül veszélybe - mondta az InfoRádióban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Ma van a Madarak és Fák Napja, amikor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szaporodási időszakban végzett fa- és bokros kivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek - hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A világ első Madarak és Fák Napját Chernel István, híres ornitológus szervezte meg 1902-ben, a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. Az ünnep Herman Ottó közreműködésével vált hivatalossá 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára. "Egy 90 évvel későbbi rendelet

a Madarak és Fák napjának május 10-ét jelölte meg"

- mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, hozzátéve, hogy ugyan ez nem világnap, de Magyarország egyik legpatinásabb napja. E jeles nap arra is alkalmat teremt, hogy az emberek figyelmét felhívjuk a természet pusztulására.

"Oda kell figyelnünk a környezetünkre, mert ha nem, akkor baj lesz"

- mondta Orbán Zoltán.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a legnagyobb veszélyt az élővilágra az élőhelyek elpusztítása, rontása, felszámolása jelenti, ennek a hátterében nagyrészt az nagyüzemi mezőgazdaság áll.

Fajok pusztulása, csökkenése

"Ma a nagyüzemi mezőgazdaság olyan sebességgel alakítja át és rontja le a természeti környezetet, hogy Európa nyugati felén végveszélybe került a vadgerle, ami Magyarországon egy teljesen közönséges, gyakori madárfaj" - mondta.

Az emberek azt gondolhatják ilyenkor, hogy már megint egy "furcsán beszélő, zöldbe öltözött ökológus sírdogál, hogy nincs elég madár", de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy rá kell mutatni arra, hogy a fajok csökkenése nem véletlen. Olyan állatok, amelyek évezredek óta mellettünk élnek, néhány év alatt eltűnnek, vagy vészesen megfogyatkoznak. Fel kell tenni a kérdést: miért?

"Magyarországon a fecskeállomány 50%-a az elmúlt 16-17 évben eltűnt, és nem is pótlódik. Ez azt jelenti, hogy

olyan szinten tesszük tönkre a környezetünket, hogy második, harmadik lépcsőfokban az emberi létezés, az elvárásaink szerinti életminőségünk kerül veszélybe.

A Madarak és fák napja régen is és most is arról szól, hogy amikor a fajokért és élőhelyekért aggódunk, a saját jövőnkért is aggódunk" - hangsúlyozta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×