eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Turbéky Eszter

Dönthetnek a taxis áremelésről

A taxitarifák emeléséről, a 3-as metró akadálymentesítéséről és a városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződésről is tárgyalhatnak a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A taxis érdekképviseletek és társaságok szerint elkerülhetetlen az áremelés.

Az egyik legjelentősebb döntés a taxis tarifák emeléséről szóló javaslat elfogadása lehet a Fővárosi Közgyűlés ülésén. Az előterjesztés szerint a 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal drágulhat.

Metál Zoltán, a Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta, a viteldíj legfontosabb eleme a kilométerdíj, amely a rendelet 2013-as életbe lépése óta nem változott, miközben a kötelező biztosítási díj is emelkedett, és be kellett szerezni az online pénztárgépeket is.

A City Taxi elnöke is indokoltnak tartja, az áremelést. Tamás Miklós hangsúlyozta, hogy a taxisok igyekeznek minél nagyobb létszámmal jelen lenni a zsúfolt időszakban, és bár minden áremelés után visszaesés tapasztalható a forgalomban, abban bíznak, hogy ez őszre helyreáll.

Az InfoRádió megkereste a hatósági árszabályozásban döntési jogkörrel bíró Városházát is. A többi között megkérdeztük, hogy mi indokolja az áremelést, ki és hogyan ellenőrzi, hogy a szükséges számú autó forgalomban van-e, továbbá, ilyen esetekben kihez tudnak fordulni az utasok.

Akadálymentesítés

A taxis tarifák mellett szó lesz a 3-as metró akadálymentesítéséről. A jelenleg tervek szerint az észak-déli vonal 20 állomása közül 18 akadálymentesen megközelíthető lesz. A korábbi tervekben nem szereplő öt állomás – az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák - speciális akadálymentesítéséről dönthetnek.

A Dózsa György úti állomás akadálymentesítését a metróvonal északi szakaszának felújítása után, a forgalomba helyezést követően végezhetik majd el, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével kötendő megállapodás szerint legkésőbb 2020 szeptember végéig. Az Ecseri út és a Pöttyös utca metróállomás esetében ideiglenesen korlátlifteket építhetnek, végleges megoldás 2023. december 31-ig születhet.

A városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós szerződésről is tárgyalhatnak a képviselők. A javaslat szerint a legjobb ár-érték arányt tartalmazó érvényes ajánlatot a Program Centrum Utazásszervező Kft. és a Mr. Nilsz Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. közösen tette, így ez a konzorcium a közbeszerzési eljárás nyertese havi 25 millió forint ajánlati árral. Az új szabályok szerint az üzemeltetőknek a fővárosi önkormányzat által meghatározott arculati irányelveknek megfelelően kell kialakítaniuk a városnéző buszok kinézetét, a június 30-án hatályba lépő rendelet előírja, hogy a városnéző buszoknak Euro 4 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába kell tartozniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×