INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

műhold

exobolygó

csillagászat

Különleges pályán mozgó műhold került az űrbe

Különleges pályán mozgó műhold került az űrbe

A NASA legújabb exobolygó-kereső műholdja, a TESS Föld körüli pályán kering majd, de nem a megszokott értelemben. Az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában Szabó Róbert, az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese beszélt erről.

„Egy olyan, viszonylag kis méretű űrtávcsövet kell elképzelni – valójában igazából négy darab kisebb kamerából áll –, ami az égbolt nagy részét lefedi” – mondta Szabó Róbert. Egy évig a déli égboltot, majd az északi égboltot vizsgálja, körülbelül egy hónapig fog egy területet monitorozni. Az eszköz a csillagok fényességét méri, olyan bolygókat keresve, melyek elhaladnak előttük.

„Azt várjuk, hogy felfedezzük a legérdekesebb exobolygókat itt a környezetünkben”

– hangsúlyozta az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese.

A műhold különleges úton kering majd: bár Földhöz kötött mozgást végez, viszonylag elnyúlt pályája lesz, melyen 2 hét alatt kerüli meg bolygónkat. „Nagyon eltávolodika Földtől, de aztán mindig visszajön” – magyarázta a szakértő. Az űreszköz sosem ütközik össze a Holddal, az égitest pontosan kétszer kerüli meg a földet, amíg a műhold egyszer körbeér. „Ez egy nagyon stabil pálya” – emelte ki.

A bolygótól távol a megfigyeléseket nem fogja zavarni sem a Föld sugárzása, sem a róla visszaverődő fény. Amikor pedig közel kerül az égitesthez, megkönnyíti az összegyűjtött adatok letöltését.

Kapcsolódó hang

Különleges pályán mozgó műhold kerül az űrbe
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018