eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
A Parlament felújított alsóházi ülésterme 2014. április 15-én. A termet 48 millió forintért újította fel a Pápai Asztalos Kft.
Nyitókép: Soós Lajos

Alakulnak az új parlament frakciói

Hét frakcióval alakulhat meg május 8-án az Országgyűlés, és várhatóan két tervezetet még a nyári szünet előtt elfogadhat a Ház.

Egyre több részlet derül ki a május 8-án alakuló következő Országgyűlés arculatáról. Azt követően, hogy a hétvégén az MSZP és a Párbeszéd politikusai bejelentették, hogy külön frakciót alakítva, ám frakciószövetségként fognak politizálni a Házban, vélhetően a előző ciklus 5 képviselőcsoportjához képest összesen 7 frakcióval kezdheti meg a munkát az Országgyűlés. A kormánypárti frakciószövetség, tehát

a Fidesz-KDNP mellett a Jobbiknak, az MSZP-nek, egy MSZP-ssel kiegészülve a Párbeszédnek, a Demokratikus Koalíciónak, valamint az LMP-nek lesz képviselőcsoportja.

Elsőként a KDNP alakította meg frakcióját, 16 taggal, a képviselőcsoportot ismét Harrach Pétert vezeti. Az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetségét a két párt megválasztott képviselőinek múlt heti döntése alapján Tóth Bertalan, a szocialisták korábbi frakcióvezetője fogja irányítani. Ő múlt héten így fogalmazott a várható munkájukról: „Képviselni fogjuk azt a több száz ezer választópolgárt, aki ránk szavazott, de képviselni fogjuk azt a több mint 2,5 millió választópolgárt, aki változást akart ebben az országban. Nyilvánosságra fogunk hozni mindent – ahogy eddig is –, ami a NER-rel és ezzel a maffia-hálózattal kapcsolatos bármilyen információ, és

élni fogunk képviselői jogunkkal és hatáskörünkkel, ha bárki vagy bármilyen szervezet védelemre szorul”.

Az LMP frakciója csütörtökön tartja alakuló ülését (ahol a frakció esetleges bővüléséről is döntenek), a Jobbik pedig május 3-án és 4-én. A Fidesz és a Demokratikus Koalíció információink szerint még nem tűzte ki az ülés időpontját. Az Országgyűlés megalakulása után várható menetrendről eddig kevés információ került nyilvánosságra.

Röviddel a május 8-ai alakuló ülést követően – a tárcavezető-jelöltek bizottsági meghallgatásai után – megalakulhat az új kormány, majd elsők között szavazhat a Ház a februárban már megtárgyalt, úgynevezett Stop Soros törvénycsomagról, amely tovább szigorítaná az illegális migrációt támogató szervezetekre vonatkozó előírásokat. Emellett, amint az múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth Rádiónak adott interjújából kiderült, a nyári törvénykezési szünet előtt elfogadhatják a jövő évi költségvetést is.

„Abban vagyok érdekelt, hogy gyorsan jöjjön létre a kormány, szerintem az ország is ebben érdekelt,

és szeretném, ha a nyári szünet előtt az új parlament elfogadná Magyarország 2019-es évre vonatkozó költségvetését, úgy ahogy az elmúlt években azt tettük, mert ez nyugalmat, stabilitást, tervezhetőséget és kiszámíthatóságot hoz” – fogalmazott a miniszterelnök. A költségvetést ezúttal is Varga Mihály nyújthatja be az Országgyűlésnek, mivel – a kormányfő nyilatkozata alapján – továbbra is ő marad a nemzetgazdasági miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×