eur:
393.84
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Mindenki jobban jár, ha így műtik

Mindenki jobban jár, ha így műtik

Jelentősen nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya. Egynapos beavatkozásokat Magyarországon leggyakrabban szemészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai területen végeznek.

Az elmúlt évek ösztönző kormányzati intézkedéseinek is köszönhetően 2010 és 2017 között 138 ezerről csaknem 300 ezerre nőtt az egynapos sebészeti ellátások száma - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Rétvári Bence ismertette: 2010-ben az egynapos sebészeti beavatkozások aránya - az egynapos ellátásként is elvégezhető ellátások között - 41 százalék volt, 2017-ben viszont már a duplája, 82 százalék.

Hangsúlyozta: az egynapos ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb, kevesebb időt kell a kórházban tölteni,

csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye, és kisebb a munkából kiesés időtartama is.

Természeténél fogva nem minden műtét végezhető el egynapos ellátás formájában, ugyanakkor a technológiai fejlődésnek köszönhetően számuk egyre bővül - mondta az államtitkár, hozzátéve, jelenleg már 554 típusú műtét végezhető el egynapos beavatkozás formájában Magyarországon. Egynapos beavatkozásokat Magyarországon leggyakrabban szemészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai területen végeznek.

Megemlítette, hogy 2017-ben a 362 ezer egynaposként is elvégezhető beavatkozás közül 298 ezret végeztek el egynapos ellátás keretében, ezeket 34,4 milliárd forinttal finanszírozták.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján Magyarország azon 14 ország között szerepel, ahol a szürkehályogműtétek több mint 90 százalékát végzik el egynapos ellátás formájában - mondta Rétvári Bence. Megjegyezte, hogy 100 százalékos arány nem érhető el, mivel nem minden beteg alkalmas az egynapos beavatkozás elvégzésére.

Kiemelte: az egynapos ellátási arányok átgondolt szakmapolitikai és finanszírozási intézkedéseknek köszönhetően javultak. 2015-től

korlátozások nélkül nyújthatók, azaz tvk-(teljesítményvolumen-korlát) mentességet élveznek, valamint magasabb összeget is térít értük a biztosító.

Ennek következtében míg 2010 óta az ellátások száma megduplázódott, a finanszírozás a négyszeresére emelkedett - mondta az Emmi államtitkára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×