eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nézőpont: 8 százalék listás szavazat a Jobbiknak

Év végére tovább gyengült Jobbik támogatottsága, a baloldalon is folytatódott a hónapok óta tartó átrendeződés – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont friss felmérése szerint decemberben a teljes felnőtt népesség 37 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami ezúttal két százalékpontos növekedés novemberhez képest. A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkenve 8 százalék, ami ugyan hibahatáron belüli változás, de 2014 óta a legrosszabb eredmény a párt számára.

Nézőpont: 8 százalék listás szavazat a Jobbiknak

Az MSZP továbbra is 5 százalékon áll, a DK-t a szavazók 4 százaléka támogatja. Az LMP 4 százalékon áll, a Momentum 2 és a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékos szimpatizánsi táborral rendelkezik. Az Együtt és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok 1-1 százalékon állnak, míg a Párbeszéd ezúttal sem érte el az 1 százalékos szintet.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP 51 százalékon áll, így

a kormánypártokra immár többen szavaznának, mint az összes ellenzéki pártra együtt.

A Jobbik támogatottsága a biztos szavazók körében is tovább gyengült: a párt a 2014-es listás eredményétől hét százalékponttal elmaradva csak a listás voksok 14 százalékára esélyes.

A biztos szavazók körében 9-9 százalékos eredményével a DK és az LMP is megelőzte az ezen a bázison mindössze 8 százalékon álló szocialistákat. A Momentum jelenleg a listás szavazatok 3, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, míg a Párbeszéd és a Liberális Párt 1-1 százalékára esélyes.

Módszertan

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. december 1-18. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×