eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Bárányhimlő: drasztikus változás jön

Bárányhimlő: drasztikus változás jön

Minden évben harmincöt-negyvenezren fertőződnek meg bárányhimlővel Magyarországon, ezeket a járványokat lesz képes megszüntetni a most kötelezővé és térítésmentessé váló vakcina. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Magyar Időknek azt mondta: mindenkinek érdemes beadatni az oltást, aki még nem kapott és nem is esett át betegségen, ezáltal az egész lakosság védettséget élvezhet.

Drasztikusan csökkenhet a bárányhimlős megbetegedések száma a most kötelezővé és térítésmentessé váló vakcinával – mondta el a Magyar Idők kérdésére Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Szerinte a döntés nemcsak egyéni, hanem közösségi szinten is jelentős, hiszen a rendelkezéssel elkerülhetővé válnak a járványok.

"A vakcinának köszönhetően kialakul az úgynevezett nyájimmunitás,

vagyis a közösségi védelem, így legfeljebb szórványmegbetegedések keletkezhetnek."

A bárányhimlő nagyon ragályos betegség, cseppfertőzéssel terjed, és elég akár fél óra egy kisebb teremben ahhoz, hogy a bárányhimlős mindenkit megfertőzzön. A bárányhimlő elleni oltást két részletben, 15 és 18 hónapos korban fogják megkapni a kicsik, a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni vakcina mellett.

"Sokan félnek a több oltás egyszerre való beadásától, holott bizonyított tény, hogy az oltóanyagok sokkal kisebb terhelést jelentenek az immunrendszer számára, mint maga a betegség. Ráadásul ezek az oltóanyagok erősítik egymás védőhatását."

Póta György arra is felhívta a figyelmet, hogy a felnőttkorban elkapott bárányhimlő hosszabb lefolyású és súlyosabb szövődményekkel járhat. Ezért azt tanácsolta, hogy aki nem kapott oltást, vagy 16-18 éves koráig nem esett át a bárányhimlőn, feltétlenül oltassa be magát. Ez fokozottan érvényes a nőkre, hiszen ha egy várandós kismama fertőződik meg, háromszoros eséllyel léphetnek fel szövődmények, sőt a születendő gyermeknél is súlyos fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.  Aki nem tudja, kapott-e ilyen oltást, annál vérvétellel, majd egy speciális antigénvizsgálattal lehet megállapítani – mondta a Magyar Időknek Póta György.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×