eur:
390.65
usd:
368.86
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Januártól jelentős változások a munka törvénykönyvében

Januártól jelentős változások a munka törvénykönyvében

Néhány ponton változik 2018-tól a munka törvénykönyve – tudta meg a Magyar Idők.

Megvalósulnak azok a szakszervezeti követelések, amelyeket az érdekképviseletek már 2012, az új munkatörvénykönyv elfogadása óta kifogásolnak.  Jövőre nehezebb lesz eltávolítani a szakszervezeti tisztségviselőket, a módosítás erősíti a védettségüket, akik ezáltal erősebb pozícióból képviselhetik a munkavállalókat.

Januártól a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket és a munkaidő-beosztást módosítani. A vonatkozó rendelkezés szerint a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel nem járhat hátrányos következményekkel. Amennyiben a munkafeltételek nem módosíthatók, abban az esetben lehet csak felmenteni a dolgozót a munkavégzés alól. Ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötvenszázalékos mértékű egészségkárosodást állapított meg, és fogyatékossági támogatásra vagy vakok személyi járadékára jogosult, számára évenként öt munkanap pótszabadság jár. Jövőre a pótnapokra akkor lesz jogosult a dolgozó, ha legalább 40 százalékos az egészségkárosodása, vagy a munkaképességcsökkenése 50–100 százalékos - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×