eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
Nagyon jó hír a várandós anyáknak

Nagyon jó hír a várandós anyáknak

Már adottak a technológiai lehetőségek a magzat genetikai rendellenességeit anyai vérmintából történő kimutatására a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében is - mondta el az intézmény vezetője az InfoRádióban. Molnár Mária Judit hozzátette, a laboratórium kialakítása utat nyithat az eljárás közfinanszírozásához.

A non-invazív tesztek nagy előrelépést jelentenek a genetikában, mert korábban az édesanyáknak a magzati vízből kellett mintát venni, ma már az anyai vérből is lehet magzati DNS-t izolálni, ennek vizsgálatával lehet a születendő gyermek genetikai rendellenességeit megállapítani.

„Ezeknek a teszteknek jelenleg elsősorban a gyakori kromoszómarendellenességekre a legnagyobb a biztonsága.”

A 37 év fölötti anyai életkor hajlamosít a Down-szindróma kialakulására, ennek a kromoszómarendellenességnek a kockázatát csaknem százszázalékos biztonsággal meg tudja becsülni ez a teszt.

„Eddig a vérmintákat külföldön vizsgálták, a Semmelweis Egyetem laboratóriuma rendelkezik egyedül az országban olyan, újgenerációs szekvenáló készülékkel, amely képes a teljes emberi génállomány egyidejű vizsgálatára, a technológia és az infrastruktúra tehát adott a vizsgálathoz.

Hozzátette, a szükséges tudás megszerzése pedig folyamatban van. Molnár Mária Judit hangsúlyozta, ez a technológia nem közfinanszírozott, ezért nem mindenki számára elérhető.

„A magas rizikójú csoportba tartozók számára felajánlják az invazív eljárást, azonban a beavatkozást követő a spontán vetélés kockázata körülbelül 1 százalék.”

Molnár Mária Judit szerint ha csökken a rizikó, magzati életeket lehet megmenteni, az édesanyák minden bizonnyal nagyobb valószínűséggel egyeznek bele az új szűrőtesztbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×