eur:
394.8
usd:
371.31
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésének összehívásához - a nap hírei

A Balatoni habos mogyoró lett az idén Magyarország tortája. Ismét megdőlt a hajnali minimum hőmérséklet országos és fővárosi rekordja.

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához - jelentette be az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan közölte: 40 képviselő, a szocialisták mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők írták alá a kezdeményezést, így Kövér László házelnöknek augusztus 21. és 29. között össze kell hívnia az Országgyűlést. Az MSZP a felsőoktatási törvény mielőbbi módosítását szeretné elérni, miután a vitatott jogszabály miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Az LMP még egy napirendi pontot terjesztett elő a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozásáról. A Fidesz és a KDNP korábban azt közölte: nem vesz részt az ülésen.

Magyarországon a jövő év elejéig meg kell születnie annak a jogszabálynak, amely átveszi az Európai Unió utazási csomagokra vonatkozó előírásait - közölte a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Bakó Balázs, a kommunikációs bizottság tagja az InfoRádiónak azt mondta: a Green Holidays ügy is rámutat arra, hogy egy csőd esetén a vagyoni biztosítéknak teljes körű fedezetet kell nyújtania az utazók által befizetett összegekre. A Green Holidays esetében a bejelentett károk becsült összege 900 millió forint, a biztosítónak azonban 500 millió forintig terjedő felelősségbiztosítása volt.

A Balatoni habos mogyoró lett az idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Pöttyös Pannit választották. A Balatoni habos mogyorót a budapesti Sugar! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készítette, a Pöttyös Panni tortát pedig Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza alkotta meg, amelyben málna mousse, szilva réteg és mákos piskóta az összetevők. A Szent István-napi kenyér a Kurdi Family Kft. Görböc kenyere lett idén. Az augusztus 20-i ünnepi események már augusztus 19-én megkezdődnek, a Magyar Ízek Utcájában akkor lehet megkóstolni a süteményeket.

Kiemelt támogatást kapnak a fagy- és a jégeső miatt károsult gazdák. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a 100 százalékban támogatott hitel összege ültetvény-hektáronként legfeljebb 1 millió forint lehet. A támogatás az augusztus 8-a és december 31-e között megkötött, illetve hatályba lépett hitelszerződésekhez kapcsolódóan vehető igénybe.

Ismét megdőlt a hajnali minimum hőmérséklet országos és fővárosi rekordja. Tatabányán 25,7 fok, Lágymányoson pedig 24,2 fok volt csütörtök hajnalban. Pénteken 5 megyében, köztük Pest megyében, valamint a fővárosban továbbra is a legmagasabb, harmadfokú lesz a figyelmeztetés a hőség miatt. Hét megyében másodfokú, a többi megyében Vas megye kivételével elsőfokú lesz a jelzés. Öt nyugat-dunántúli megyében ugyanakkor a várható heves zivatarok miatt lesz elsőfokú a figyelmeztetés pénteken.

Tájékoztatta az iskolaigazgatókat az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte a tárca parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta: a dokumentum tartalmazza az egészségtelen termékek árusításának jogkövetkezményeit is. Hozzátette: a túlcukrozott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékek nem árusíthatók.

Nem létezik olyan, a szocializmus állambiztonsági hálózatáról készült dokumentum, amely csak az egykori ügynökök nevét tartalmazza - mondta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese. Kutrucz Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok besúgóinak listája önmagában nem is lenne elegendő a történtek értelmezéséhez. Hangsúlyozta: a nyilvántartásokban azok is szerepeltek, akiknek a beszervezését megkísérelték, de valamilyen okból nem sikerült.

Egy év alatt hétezer menekült kapott munkát Németországban, ahol a múlt év nyarán könnyítették a hatóságok a migránsok munkavállalásának feltételeit. Jelenleg egymillió körüli a menedékkérők, illetve menekültek száma Németországban. Az országban a legutóbbi adatok szerint a betöltetlen állások száma már meghaladja az egymilliót, amire nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Észak-Korea augusztus közepéig készíti el a Guam szigete elleni rakétatámadás tervét. * Ezután már csak Kim Dzsong Un vezető döntésétől függ, hogy elindítja-e az ország a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával. Elemzők szerint a támadási tervről szóló szokatlanul részletes beszámoló egy újabb állomása az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzésnek.

Növelte olajpiaci keresleti előrejelzését az OPEC, de termelése is nőtt júliusban, amely így meghaladta az önként vállalt termelési korlátot. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete napi 32 és fél millió hordó körüli keresletet jelzett előre az idei évre. Az olajtermelés azonban csaknem napi 33 millió hordóra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×