INFORÁDIÓ 
2019. július 22. hétfő
Magdolna

forma-1

magyar nagydíj

jogdíj

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

Infostart / InfoRádió

Az idei Formula-1-es Magyar Nagydíj jogdíjára 10,5 milliárd forintot fizet ki a magyar állam. A sorozatot éves szinten világszerte több mint 400 millió ember követi.

A Formula-1-es Magyar Nagydíjnak az ideivel együtt még tíz versenyre, 2026-ig biztosan van szerződése. Ezt még tavaly kötötte meg Bernie Ecclestone, a világbajnoki sorozat azóta leköszönt vezetője és a Hungaroring Sport Zrt. A sportág élén azóta tulajdonosváltás történt, ám a korábbi szerződések jelenleg is élnek. Ezek a szerződések pedig sok egyéb mellett tartalmazzák az egész szezon televíziós közvetítésének díját is.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a 2017-2019 közötti három év valamennyi futamának közvetítésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA 18,2 millió dollárt, vagyis mintegy

4 milliárd 860 millió forintot fizet ki, ami átlagosan évi 1 milliárd 620 millió forintot, verseny hétvégenként 81 millió forintot jelent úgy, hogy a közvetítések díja évente emelkedik.

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?

A futamok ugyanakkor a kereskedelmileg fontos kategóriákban, például a 18 és 59 év közötti korosztályban a legnézetettebb televíziós műsorok között vannak. Tavaly a 21 versenyt összesen közel 11 millióan látták Magyarországon, ami egymillióval több, mint a közvetített közel 300 magyar élvonalbeli labdarúgó mérkőzés összesen.

Az állam a Magyar Nagydíjak rendezéséért is fizet jogdíjat, idén 38 millió dollárt, vagyis mintegy 10,5 milliárd forintot. 

Arról, hogy ez a pénz megtérül-e a turizmus oldalán, vagyis a szállodai foglalásokban és egyéb szolgáltatásokban, a szakemberek is vitatkoznak. Az azonban még nehezebben mérhető, hogy mit jelent Magyarország imázsa számára az a világbajnoki sorozat, amit a Magyar Nagydíjat is beleértve világszerte nagyjából 400 millió ember követ a képernyők előtt.

Kapcsolódó hang

Formula-1: megtérül-e a 10,5 milliárdos jogdíj?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018