eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orvosi hiányszakmák: itt van a toplista!

Orvosi hiányszakmák: itt van a toplista!

Felsorolták a legérintettebb városokat is. Több szakterületen országos mértékű az orvoshiány.

A legnagyobb orvoshiány Magyarországon az érsebészet területén van, de az alapellátásban dolgozó orvosok között is több mint 500 praxis tartósan betöltetlen.

Magyarországon jellemzően nem orvosból van kevés, hanem szakdolgozóból – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Egy most megnyíló uniós pályázat keretében összesen 7 milliárd 120 millió forint jut közfinanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosok és szakdolgozók bérének fejlesztésére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Az intézményi létszám bővítésére a közép-magyarországi régióban 1 milliárd 150 millió forintra pályázhatnak, a többi pénz pedig Magyarország további régióinak jut.

Magyarországon a háziorvosi praxisok között jelenleg 296, a fogorvosi praxisok között pedig 250 tartósan betöltetlen – ez derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztályának adataiból. A szakorvosok között országosan és a fővárosban is

az érsebészet területéről hiányoznak a legtöbben.

Az orvoshiány dobogójának második fokán a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek vannak, a harmadikon pedig a fül-orr-gégészek állnak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ humán erőforrást monitorozó rendszerének adatai szerint 2015 végén 30 085 orvos dolgozott Magyarországon. A létszám az egyéb klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók kivételével minden szakma esetében csökkent 2014-hez képest.

Országos orvoshiány van infektológusból, nefrológusból, sebészből és patológusból is.

A hiányszakmákban praktizáló orvosok átlagéletkora 53 év. Magyarországon Nógrád megyében van a legnagyobb gond, valamennyi alapszakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül. Jelentős orvoshiány van Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben, a Bajai Szent Rókus Kórházban, Ajkán a Magyar Imre Kórházban és Zalaegerszegen a Zala megyei kórházban is. Mindezek mellett Orosházán, Egerben, Kisvárdán, Dunaújvárosban és Cegléden is gondot jelent, hogy kevés az orvos az egészségügyi intézményekben. 

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×