eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György

A kormány intézkedései ellen demonstráltak civil kezdeményezésre Budapesten - a nap hírei

Szorosabb együttműködést tartana célszerűnek az Európai Unió és Izrael között a külgazdasági és külügyminiszter. Koalíciót ajánlott szaúd-arábiai látogatásán az amerikai elnök a muzulmán országoknak a terrorizmus felszámolására.

A kormány intézkedései ellen demonstráltak civil kezdeményezésre Budapesten. A Műegyetem rakparton kezdődött tüntetésen a többi között a felsőoktatási törvény módosítása, a civilekről szóló jogszabály, a reklámadó, valamint az unió-ellenes kormányzati kampány ellen tiltakoztak a résztvevők. A demonstráció miatt több út is zárva volt Budapesten, a tiltakozó akció a Kossuth Lajos téren ért véget. A Fidesz úgy reagált: az egyre nagyobb nyomásgyakorlás ellenére sem változtat eddigi bevándorlás-politikáján a kormánypárt és a kormány.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország támogatja Izraelt és küzd az ENSZ-ben és az Európai Unióban az országot ért előítéletek ellen. Szijjártó Péter a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újságnak mondta ezt. A magyar tárcavezető kiemelte: az Európai Uniónak is érdeke lenne a kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés, amely a gazdasági együttműködés növekedését eredményezné. Szijjártó Péter csütörtökön tett látogatást Izraelben, hogy előkészítse Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök július 18-i budapesti tárgyalásait.

A fejlesztési miniszter szerint a nemzeti konzultációval társadalmi felhatalmazást kér a kormány a magyar emberektől az alapértékek védelmében. Seszták Miklós a Csongrád megyei Bakson, a nemzeti konzultációról szervezett országjárás egyik helyszínén kiemelte: a rezsicsökkentés vagy a migráció ügyében egy szuverén államnak joga, sőt kötelessége megvédeni ezeket az értékeket Brüsszelben.

Átcsoportosításokat javasol a jövő évi költségvetési tervezetben az MSZP, mert álláspontja szerint 2018-ban több pénzt kellene költeni szociális támogatásokra. Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő elmondta: egyebek mellett megemelnék a családi pótlék, a közgyógyellátás és a rokkantsági segély összegét. A Központi Statisztikai Hivatal elemzésére hivatkozva úgy vélte: a következő években csaknem négyszázezren tervezik a kivándorlást, az itthon maradó elesetteket pedig a kormány magukra hagyja.

Jelentősen növelné a nettó kereseteket az adók átrendezésével a jövő évi költségvetésben az LMP. Az ellenzéki párt emellett teljes közszolgálati bérrendezést javasol. Az LMP az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett bevezetné a több sávos adózást. Adómentessé tenné a minimálbért, amelynek így 26 ezer forinttal nőne a nettó értéke, az átlagbért keresők pedig számításaik szerint 38 ezer forintot nyernének havonta. A közszolgálatban dolgozók béremelésére további 300 milliárd forintot szánna a párt.

Az elnöki, a pénzügyi és az ellenőrző testületi beszámolót is elfogadta a Magyar Úszó Szövetség évi rendes közgyűlése. A szakmai tervet és az 1,7 milliárdos nagyságrendű költségvetést megszavazták a küldöttek. Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke jelezte: a magyar olimpiai mozgalom egyik legeredményesebb sportágával a jövőben is folyamatos és kiegyensúlyozott együttműködésre törekszik a MOB. Bienerth Gusztáv elnök arról beszélt: a szövetség valamennyi támogatója a sportág mellett maradt az elnökváltás után.

Húsz millió tonna gázolajat szállít a cseh állami anyagtartalék alap számára a Mol. A cseh cég szóvivője Prágában arról számolt be, hogy a szállítmány értéke a forgalmi adó nélkül mintegy 230 millió korona, azaz mintegy 2,6 milliárd forint. A szélsőséges téli időjárásban is használható gázolaj szállítási jogát a Mol a cseh társaság által kiírt nyilvános pályázaton nyerte el. A szerződés két évre szól.

Koalíciót ajánlott az amerikai elnök a muzulmán országoknak a Közel-Keleten a terrorizmus felszámolására. Donald Trump erről Rijádban beszélt egy csúcstalálkozón, amelyen 55 muzulmán ország vezetője vett részt. Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja az együttműködés és bizalom szellemében. Szalmán szaúd-arábiai király arról beszélt: országa eltökélt célja az Iszlám Állam terrorszervezet és minden más terrorcsoport megsemmisítése.

Svájcban támogatta a szavazók többsége, hogy az ország mondjon le az atomerőműveiről, és térjen át a megújuló energiaforrások használatára. A népszavazás szerint a résztvevők 58,2 százaléka támogatta a kormányzati javaslatot. A részvételi arány 42,3 százalékos volt. A kormány a japán Fukusima atomerőmű 2011-es katasztrófája után pár héttel már indítványozta az erőművek bezárását.

Kilőtt egy azonosítatlan lövedéket Észak-Korea - közölte a dél-koreai hadsereg. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére kedden rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Abe Sindzó japán kormányfő elmondta: szeretné, ha a hét legfejlettebb ország vezetői a jövő heti olaszországi találkozójukon megtárgyalnák az észak-koreai fenyegetést.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×