eur:
394.17
usd:
370.23
bux:
65674.48
2024. április 19. péntek Emma
Évek óta esély sincs arra, hogy balatoni halat együnk a Balatonnál

Évek óta esély sincs arra, hogy balatoni halat együnk a Balatonnál

Nem lehet balatoni halat kapni a Balaton parti éttermekben, sütödékben – mondta az InfoRádiónak Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere. A helyzet megváltoztatására két javaslata is van a szövetségnek.

A 2013-as halászati törvény megtiltotta a természetes vizekben való halászatot – ezzel nagyobb teret adva a horgászturizmusnak – így a Balatonnál is – közölte Balassa Balázs.

Hangsúlyozta, hogy a Balatoni Szövetség egyetért a halászat visszaszorításával, de fontosnak tartják, hogy lehetősége legyen a vendéglátóegységeknek a Balatonból halhoz jutni.

„A törvény bevezetésekor még az az álláspont fogalmazódott meg, hogy a Balaton térségében található halastavak biztosítják majd a balatoni halat. Ám jelenleg ezek a halastavak nem biztosítanak halat a vendéglátóegységek, a halsütödék számára. Mindenképpen szükséges lenne, hogy az éttermek valamilyen formában a Balatonból tudjanak halhoz jutni” - emelte ki a Balatoni Szövetség elnöke.

Szigliget polgármestere elmondta, hogy már 2013 előtt sem kizárólag csak a Balatonból származó halat kínáltak az éttermek.

„Már akkor is előfordult az, hogy más országokból, illetve más halastavakból vásároltak alapanyagot, és készítettek ételeket.

De most már az esély sincs meg arra, hogy a Balaton térségébe látogató vendégek balatoni halat fogyasszanak”

- hangsúlyozta Balassa Balázs.

„Lehet, hogy a Kazahsztánból vagy az Ukrajnából származó halakból készült ételek olcsóbbak, de mindenképpen fontosnak tartjuk azt is, hogy legyen lehetősége a turistának, hogy balatoni halat egyen” - tudatta a szövetség elnöke.

A helyzet megváltoztatására két javaslata is van a szövetségnek.

„Az egyik az, ha a térségbeli horgászok által fogott halat az éttermek felvásárolnák, természetesen bizonyos kereteken belül” - mondta.

„A másik javaslat pedig az, ami tíz évvel ezelőtt már működött a Balaton térségében: úsztatott pontyot lehetett vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a halastavakból kifogott pontyot a Balaton bizonyos elzárt területein – akár egy elsüllyesztett uszályban – hetekig tartották. Hihetetlen, de ennyi idő alatt teljesen megváltozik a hal íze, és teljesen átveszi a Balatonra jellemző ízhatásokat” - közölte a Balatoni Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×