eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Arzénmentes a víz Háromfán és Bakházán

Egy 184 millió forintos uniós támogatású projektnek köszönhetően véglegesen megoldódott Háromfa és Bakháza ivóvízgondja, a két dél-somogyi településen eddig a magas arzéntartalmú víz miatt ideiglenesen telepített tisztító berendezéssel biztosítottak fogyasztásra alkalmas vizet - közölte Brantmüller Zoltán, az önkormányzati társulás elnöke kedden a projektzárás alkalmából az MTI-vel.

Tavaly egy kormányhatározat tette lehetővé, hogy 47 millió forintos többlettámogatást kapjon, és elkezdődhessen a két somogyi kistelepülést érintő ivóvízminőség-javító program. A projekthez 165 millió forintot biztosított az Európai Unió és a magyar központi költségvetés, míg a 10 százalékos saját erőt a Belügyminisztérium EU Önerő Alapja finanszírozta, így a lakosságnak nem jelentett anyagi terhet a beruházás.

A két településen a víznek korábban határérték feletti volt az arzéntartalma, de a megengedettnél több volt benne a vas, az ammónium és a mangán is, amit a régi háromfai vízmű víztisztító technológiája nem tudott megfelelően kezelni.

Az egy éve indult beruházás részeként bővítették és korszerűsítették a régi kezelőépületet, egy tartalék kutat fúrtak, a meglévő kút szivattyúját kicserélték, átépítették a kútfejaknát és épült egy vasiszap-ülepítő. Több mint 14 kilométer hosszan átmosták a hálózatot, továbbá teljesen megújult a vízkezelési technológia. A vízkezelőből távozó víz minősége így mindenben megfelel az előírásoknak.

Az ivóvízgond megoldása a két településen 400 ingatlant és több mint ezer lakost érint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×