eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Röszke kiteheti a megtelt táblát

A röszkei menekülttábor harmadik napja telített, pedig több ezer menekült érkezik a határon naponta - mondta az InfoRádiónak a Délmagyarország újságírója. Segesvári Csaba közölte: a mostani illegális határátkelők úticélja már nem Németország, hanem Hollandia, Norvégia vagy Svédország.

A kerítés továbbra sem akadályozza a menekülteket a határátlépésben, ugyanis a migránsok többsége a vasúti sínen gyalogolva érkezik Magyarországra - mondta el az InfoRádiónak Segesvári Csaba.

A Délmagyarország újságírója emlékeztetett arra, hogy hétfőn a hosszúra nyúlt kérelemelbírálás miatt a menekültek egy része elhagyta a gyűjtőpontot, emiatt a rendőrökkel is vitába keveredtek. "Nincsenek buszok, nincsenek, akik elszállítsák a menekülteket, így csak abban lehet bízni, hogy ma nem történik meg, ami tegnap" - jegyezte meg az újságíró.

A rendőrök egyébként ma reggel is ételt-italt hoztak a menekülteknek, miként a segélyszervezetek is folyamatosan szállítják az adományokat és különböző ellátásokat igyekeznek biztosítani a leginkább sátrakban táborozó embereknek.

"A röszkei tábor már harmadik napja megtelt, a menekültek jelentős része a szabad ég alatt alszik egy gyűjtőponton. Civilek tegnap este takarókkal látták el őket, és próbálnak emberi körülményeket teremteni számukra - ez meglehetősen nehéz" - jelezte Segesvári Csaba.

Egyes hírek szerint a Horgas-Röszke közötti vasútvonalnál is kerítést emelnek. Az újságíró úgy fogalmazott: ez nem kivitelezhetetlen, nem lepődne meg, ha egy-két nap múlva ott is kerítés magasodna. Ha pedig ott lezárják a kaput, elképzelhető, hogy a menekültek más irányba indulnak el.

"Ez akár a röszkei határátkelő is lehet, ami nagyon érdekes helyzetet teremthet, mivel ha egy autópálya-átkelőt elözönlenek a gyalogos menekültek, akkor akár meg is bénulhat a határátkelő, illetve akár a közlekedés is pillanatok alatt ellehetetlenülhet, ha egy nagyobb számú csoport téved oda" - világította meg.

Azt is elmondta, hogy az újonnan érkező menekültek többsége most nem Németországba akar menni, hanem Hollandiába és más országokba, ezért nem akarnak együttműködni a magyar hatóságokkal. Õk mindenáron valamelyik nyugat-európai országba kívánnak eljutni, és nem vesznek arról tudomást, hogy itt vannak szabályok, amiket azért be kellene tartani.

A jelek szerint Németország veszített a vonzerejéből, nem tudni pontosan, miért. A legtöbben arról számolnak be, hogy családtagjaikhoz tartanak Hollandiába, de van, aki dolgozni menne Norvégiába. 

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×