eur:
394.15
usd:
370.03
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Ezeket vigye, ha segítene a menekülteken!

Takaróra, meleg ruhára és cipőre van szüksége a menekülteknek - mondta a Migration Aid munkatársa. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint zokni és esőkabát kell. Az Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője szerint a pénzadomány a legfontosabb, de jól jön a tartós élelmiszer és a törölköző is.

Takaróra, meleg ruhára és cipőre van szüksége a menekülteknek - mondta a Migration Aid munkatársa. Zsohár Zsuzsanna elmondta: a fővárosban, a Keleti pályaudvarnál már kevés menekült van, ezért az adományokat most a menekülttáborokba továbbították.

"Úgy tűnik, jelenleg Budapestre kevesebb menedékkérő érkezik, mint eddig. A raktáraink szerencsére még mindig tele vannak, de szükség van meleg ruhára és cipőre, takaróra, szivacsra, matracra. Általában jóga- és polifoam matracot tudunk leginkább használni. Ha valaki segítene, fontos, hogy olyan minőségű ruhákat hozzon, amit bárki bármikor felvehet, ne legyen szakadt, kinyúlt, az évszaknak nem megfelelő. Hamarosan be fog indulni a kabát és a téli cipő gyűjtése is. A cipőnél is az a fontos, hogy ne legyen kitaposott, ócska, hanem olyan minőségű, amit valóban jól lehet használni. Tudni kell, hogy akik hozzánk jönnek, általában kisebb termetűek, a férfiaknak is maximum 43-as a lábuk, a hölgyek is apróbbak, mint nálunk, ráadásul ők nyáron is hosszúujjú ruhát hordanak, érdemes tehát arra figyelni, hogy ne kivágottak legyenek az adományozott ruhák" - jelezte Zsohár Zsuzsanna.

A Migration Aid munkatársa elmondta: "a szabadságmenetnek vegyes volt a visszhangja, hiszen egyrészt meglepő, hogy ezek az emberek felkeltek és elindultak a szabadságukért gyalog, ugyanakkor megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy a drága takarókat, babakocsikat otthagyták az út mellett. Tisztában kell lenni azzal, hogy amikor megérkeztek a buszok, körülbelül kettő perc alatt tereltek fel mindenkit, egy csomó mindent ott kellett hagyni, mert nem fért fel a buszra. Egyébként azóta az önkéntesek újra összegyűjtötték a több teherautónyi adományt, a takarók fertőtlenítését már elkezdték, amelyeket aztán újra fel fogunk használni. Rengeteget hallottuk azt a - jogos - panaszt, hogy autópályák mellett szemét maradt, az önkéntesek ezeket is felszedték, a zsámbéki pihenőt például tökéletesen megtisztították."

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint zoknira és esőkabátra van most leginkább szükség a menekülttáborokban. Győri-Dani Lajos elmondta: ruha és gyógyszer most bőven van a raktáraikban. Az adományok a máltai önkéntes csoportoknál adhatók le.

"A Máltai Szeretetszolgálat az első pillanattól kezdve, hónapokkal ezelőtt bekapcsolódott a munkába. Először adományokat vittünk a menekülttáborokba, hiszen ott látszott a legnagyobb szükség. Most már lassan két hónapja áthelyeztük a hangsúlyt a Keleti pályaudvarra és az úton lévők segítésére, az orvosaink és a mentőautóink minden estét ott töltenek és egészségügyi alapellátást nyújtanak. Kisebb sebek, lázas betegségek és a hosszú út megpróbáltatásaiból fakadó betegségek ellátása jellemző" - mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Gáncs Kristóf elmondta: "az utóbbi napok fordulata intenzív feladatellátást vár tőlünk is, hiszen nagyon nagy mennyiségben mozogtak az országban. Mi minden ponton részt vettünk és nagyon sok munkát végeztünk, hogy ezek az emberek elfogadják azt a segítséget, amit a kormány fölajánlott, felszálljanak a buszokra. A gyalogosan úton lévők támogatása azóta is a máltai önkéntesek segítségével is történik, mindenhol ott vagyunk, próbáljuk őket ellátni azokkal az eszközökkel, amelyekkel meg tudnak birkózni azzal a hatalmas feladattal, ami előttük áll. Zoknira, cipőre, esőkabátra, takaróra van leginkább szükség, ezek használódnak el gyorsan útközben. Gyógyszert nem gyűjtünk külön, de szükség van olyan élelmiszerekre, amit kézbe lehet adni, és az emberek meg tudnak bízni benne: keksz, édesség. Bármelyik intézményünknél, önkéntes csoportunknál leadhatók az adományok."

Az Ökumenikus Segélyszervezet a röszkei befogadóállomásra is kiterjeszti szerepvállalását - mondta a szervezet szóvivője. Leginkább pénzadományra van szükség, de fontos a tartós élelmiszer és a törölköző is - mondta Gáncs Kristóf.

"Az Ökumenikus Segélyszervezet július elején kapcsolódott be a Magyarországra érkező menedékkérők ellátásába, gyakorlatilag már egy rendkívüli segélyprogramról beszélhetünk, aminek több eleme is van. Egyrészt több befogadóállomáson folyamatosan tartunk foglalkozásokat a gyereknek. Komoly kapacitásgondokkal küzdő állomásokról van szó, így a gyerekekre kevesebb figyelem jut, a szakemberekből álló csapatunk ezt a hiányt igyekszik pótolni. Emellett, főleg Bicskén és Vámosszabadiban, rendszeresen segítünk adományokkal, folyamatosan egyeztetünk arról, hogy éppen mire van szükség, legjellemzőbb a tartós élelmiszer, a higiéniás csomagok, takarók, törölközők" - jelezte Gáncs Kristóf.

A szóvivő elmondta: "az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt hetekben bekapcsolódott a rendkívüli segítségnyújtásba is. A Keleti pályaudvaron, illetve az autópályán is segélycsomagokkal segítettük a vándorlókat. Folyamatos kapcsolatban vagyunk a bevándorlási hivatallal, ha bárhol szükség van a segítségünkre, készen állunk rá. A segélyszervezet kiterjeszti a szerepvállalását Röszkére is, ezen héten érkezik egy nemzetközi: nyugat-európai, illetve skandináv segélyszervezeti partnereinkből álló delegáció. Igyekszünk nemzetközi forrásokat bevonni, hogy növelni tudjuk a szerepvállalásunkat, természetesen a lakosságtól is várjuk az adományokat. Elsősorban pénzt várunk, amelyet a honlapunkon keresztül lehet eljuttatni,  ha pedig valaki természetben szeretne segíteni, akkor a Soroksáron található országos segélyközpontunkba hozhatja a plédeket, illetve törölközőket."

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×