eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Kiáll Szilvásy György mellett az MSZP - hírösszefoglaló

Világszínvonalú teljesítményt vár a Rendőrtiszti Főiskola végzőseitől a miniszterelnök. Kiállt az őrizetbe vett Szilvásy György mellett az MSZP. Menet közben kiesett egy nő egy buszból a főváros XI. kerületében. A nap legfontosabb hírei július 2-án.

Világszínvonalú teljesítményre kérte a Rendőrtiszti Főiskola végzőseit a miniszterelnök. Orbán Viktor a budai várban tartott tisztavatáson cserébe emelkedő fizetést és biztonságos idős kort ígért a hallgatóknak. A kormányfő a rendezvényen hangsúlyozta: a kabinet a következő években megadja majd a világszínvonalú munkához szükséges feltételeket. A tisztavatási ünnepségen 103 hallgató tett esküt a Kapisztrán téren. Közülük 71-en a rendőrséghez, 8-an a büntetés-végrehajtáshoz, 7-en a katasztrófavédelemhez, 17-en pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerülnek.

Az eredménytelennek minősített pártszavazásra adott válaszokat is figyelembe veszik majd az MSZP alap-szabálymódosításánál. Erről a szocialisták elnöke beszélt az országos választmány ülése után. Mesterházy Attila ezt azután közölte, hogy az MSZP választási bizottsága érvénytelennek és eredménytelennek találta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezésére megrendezett pártszavazást. Az indoklás szerint a voksolás eredményességéhez a párttagok negyedének szavazata kellett volna, de csak mintegy 9200-en voksoltak a nyilvántartott 32 ezer párttaghoz képest.

Õrizetbe vették Szilvásy György volt szocialista titokminisztert - erősítette meg a Facebook közösségi portálon Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. A volt miniszterelnök azt írta: beszélt Szilvásy György családjával, a volt titokminisztert államellenes bűncselekménnyel gyanúsítják. Korábban a HírTV arról számolt be, hogy Szilvásy Györgynél házkutatást tartottak a hatóságok. A katonai ügyészség sem az őrizetbevétel, sem a házkutatás hírét nem kommentálta. A HírTV úgy tudja, Szilvásy György ellen Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal házi őrizetbe helyezett, kémkedéssel meggyanúsított volt főigazgatója tett terhelő vallomást a katonai ügyészségen. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a választmány ülése után azt mondta: a párt kiáll Szilvásy György mellett, hisz az ártatlanságában. Úgy vélte: politikai leszámolásról van szó.

Nyáron értékeli a kabinet teljesítményét a kormányfő - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A politikus a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: Orbán Viktor nem beszélt kormányátalakításról és cáfolta, hogy felkérést kapott volna a külügyminiszteri poszt betöltésére. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: a mostani kormányzati szerkezet az uniós magyar elnökség szempontjából is sikerrel vizsgázott.

A válságadók fokozatos kivonását javasolja az MSZP. Tukacs István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a szocialisták az egykulcsos adórendszer eltörlésére, egy kiszámítható energiastratégia kidolgozására, valamint az alapvető élelmiszerekre vonatkozó kedvezményes áfa-kulcs bevezetésére szólítják fel a kormányt.

A rendőrség stratégiai partnernek tekinti az Országos Polgárőr Szövetség tagjait - mondta az országos rendőrfőkapitány a polgárőrök 17. országos találkozóján, Gyenesdiáson. Hatala József beszédében emlékeztetett arra, hogy a polgárőrök szélsőségektől mentesen dolgoznak és közmegbecsülésnek örvendenek.

Líbiában növeli légicsapásainak számát a NATO a Moammer Kadhafihoz hű erők ellenőrzése alatt álló nyugati országrészben. Az észak-atlanti szövetség közleménye szerint a kormányerők nyugat-líbiai csapatösszevonásai több mint 1 millió 800 ezer civil életét is fenyegethetik. Közben a béketárgyalások haladéktalan megkezdését javasolta a a líbiai feleknek malabói csúcsértekezletén az Afrikai Unió; a líbiai lázadók üdvözölték a javaslatot.

Már Franciaországban is van halálos áldozata az e-kóli baktérium okozta hasmenésjárványnak. Egy 78 éves asszony hunyt el Bordeaux-ban, ahol egy hete kezelték vesebajjal. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság értesülései szerint a hasmenésjárványt okozó baktériumot tartalmazó görögszéna-csíra Egyiptomból került Európába. Az egyiptomi mezőgazdasági tárca cáfolja az állítást.

Egy nappal a polgári esküvő után II. Albert monacói herceg és Charlene Wittstock a katolikus szertartáson is örök hűséget fogadott egymásnak. A hercegi pár mintegy 800 vendég előtt mondta ki a boldogító igent a Grimaldi-palota díszudvarában. A családtagok, mellett számos európai uralkodó, államfő is részt vett az eseményen. Jelen volt az esküvőn Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin is.

Kiesett egy idős nő a 150-es buszból menet közben egy kanyarban a XI. kerületben, a Gazdagréti lakótelep közelében. A 68 éves asszony súlyosan megsérült. Az eddigi információk szerint a BKV alvállalkozója, a VT-Transman Kft. által üzemeltetett Volvo busz éppen kanyarodott, amikor az idős nő elvesztette egyensúlyát, és nekiesett a középső ajtónak, ami a nyomásra kinyílt. A Budapesti Közlekedési Központ az ügyben teljes körű vizsgálatot rendelt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×