eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Brüsszelben az aktualizált konvergenciaprogram - a nap hírei

Hivatásuk védelmében demonstráltak a tűzoltók a Parlament előtt. Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatairól.

Elküldte Brüsszelbe az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak az aktualizált konvergenciaprogramot a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Széll Kálmán Terven alapuló programban a konzervatív változat szerint a gazdasági növekedés az idei 3,1 százalékról jövőre 3 százalékra lassul, majd fokozatosan gyorsulva 2015-re 3,5 százalékra nő. A dinamikus változat azonban az idei 3,2 százalékos növekedés után jövőre 3,6 százalékot tervez, amely 2015-re 5,5 százalékra gyorsul. Az infláció idén 4 százalék, jövőre 3,4 százalék lesz, és 2013-tól éri el a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célját.

Hiányolják az egyeztetést a konvergenciaprogramról munkaadói és szakszervezeti vezetők. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke azt mondta, hogy a programot nem tárgyalták meg az érdekegyeztető tanácsban és a szociális partnereket sem tájékoztatták a készülő dokumentumról.

Hivatásuk védelmében demonstráltak a tűzoltók a Parlament előtt. Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt a parlament előtti demonstráción, hogy a tűzoltók a heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoztak a korkedvezményes nyugdíjért, azt elvenni tőlük jogsértő lenne. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a rendvédelmi szakszervezetek hét elején kezdődött akciósorozatával valódi életpályamodellt, illetményemelést és a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

A bankok iránti bizalom megerősítését nevezte fő feladatának Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség újonnan választott elnöke, aki Erdei Tamást váltja a poszton. A bankszövetség alelnöke Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója lett, aki az elmúlt 3 évben is tagja volt az elnökségnek.

Nincs környezetvédelmi akadály az Audi-gyár győri bővítésének. Így döntött az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, amely helyben hagyta a környezethasználati engedély kiadásáról szóló első fokú határozatot, amely ezzel jogerőssé vált. Az Audi mintegy 900 millió eurós beruházás keretében bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és ezzel közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt magyarországi áldozatairól. Hende Csaba honvédelmi miniszter Győrött, az egykori zsinagóga kertjében arról beszélt, hogy nem lehet, és nem is szabad elkerülni a szembesülést a történelemmel. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményében úgy fogalmazott: politikai hovatartozástól függetlenül határozott nemet kell mondani az erőszakra, a félelemkeltésre, a gyűlölködésre, a kirekesztésre.

Hamis tanúzás miatt gyanúsítottként hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség egy volt minisztert. Sajtóértesülések szerint Szilvásy Györgyről, a Gyurcsány-kormány titokminiszteréről van szó. A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella az InfoRádiónak elmondta, hogy a gyanúsított részletes, érdemi, védekező vallomást terjesztett elő a kihallgatás során és panasszal élt az ügyészség intézkedése ellen.

Hágában 24 év börtönbüntetésre ítélte Ante Gotovina horvát tábornokot a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Az egykori tábornokot azzal vádolták, hogy 1995-ben háborús bűnöket követett el Horvátországban élő szerbek ellen, 200 ezer embernek kellett elmenekülnie a lakóhelyéről. Horvátországot sokkolta az ítélet, Zágrábban spontán tüntetéseket tartottak.

Japánban rendkívüli kártérítést fizet a fukusimai atomerőmű üzemeltetője. A vállalat elnöke közölte, hogy kezdeti kártérítéskén 12 ezer dollárt adnak a veszélyeztetett körzetből kitelepített mintegy 50 ezer családnak. Az érintettek alamizsnának tartják a cég ajánlatát, sokan közülük a több száz kilométerre fekvő fővárosba utaztak, hogy a vállalat tokiói székhelye előtt adjanak nyomatékot kártérítési követelésüknek.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×