INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A minisztérium nem változtat a vadászható vadak listáján

Infostart / InfoRádió
A vidékfejlesztési minisztérium nem változtat a vadászható vadak listáján, a kérdés nincs napirenden - derült ki a tárca rövid közleményéből. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kérte ezt még januárban.

Fürjekre, nyári lúdra, tavasszal erdei szalonkára, menyétre vagy nyusztra továbbra sem lehet vadászni. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vadászati védegylet vezetője kérte korábban, a vidékfejlesztési minisztérium vizsgálja felül a védett állatok listáját.

Nem fogja. A szerkesztőségünkbe is eljuttatott rövid válaszból kiderül: nem változtatnak a listán, sőt, a kérdés napirenden sincs. A szervezetek pro és kontra is érveltek Semjén Zsolt felvetésével kapcsolatban. Támogatták a vadászok és például a MAGOSZ, ellenezték természetvédők valamint madártani egyesület.

Az érvek: A vadászati védegylet vezetője szerint időnként nem ördögtől való felülvizsgálni a listát. Azt írta, a szabályosan folytatott vadászat aktív természetvédelem. A vadászkamara elnöke azzal érvelt, egyes védett állatok túlszaporodtak, ezzel más állatokat veszélyeztetnek. Például, ha nem változik a védett fajok listája, néhány éven belül veszélybe kerül a fácán és a mezei nyúl fennmaradása.

A gazdaszervezet egyik megyei vezetője a gazdáknak okozott károkkal érvel. Volt olyan természetvédő, aki szerint a fürjek vadászhatóságával Semjén Zsolt tulajdonképpen az olasz vadászok kegyeit keresi. A madártani és természetvédelmi egyesület nem ért egyet sem a miniszterelnök-helyettes felvetésével, sem a vadászok érveivel.

Álláspontjuk szerint Semjén Zsolt javaslata több ponton sérti az európai és nemzetközi természetvédelmi egyezményeket. Horváth Márton szerint például nem igaz, hogy egyes védett ragadozófajok túlszaporodtak volna.

MSZP-s és LMP-s politikusok is tiltakoztak a felvetés miatt, sőt, az Origo szerint a saját táboron sem volt mindenki lelkes. Például a fenntartható fejlődés parlamenti bizottság alelnöke, Turi-Kovács Béla. Õ a lapnak azt mondta, álláspontja szerint nem lehet módosítani a listán, mert így előbb-utóbb egyre több engedményt kell tenni, ez pedig komoly természetvédelmi károkat okozhat.A vidékfejlesztési minisztérium nem változtat a vadászható vadak listáján ? a kérdés nincs napirenden ? derült ki a tárca rövid közleményéből. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kérte ezt még januárban. Windisch Judit összefoglalója.***

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk