eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mikor nem sajt a sajt?

A legtöbb sajtutánzat minősége és íze meg sem közelíti a valódi sajtokét - állapították meg az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársai. A szervezet élelmiszer-szakértője, Dömölki Lívia az InfoRádiónak elmondta: ezek a termékek tejzsír helyett kevésbé egészséges keményített növényi zsírt tartalmaznak, így kisebb a tápértékük is, csomagolásuk azonban alkalmas a fogyasztók megtévesztésére.

A sajtutánzatokat, amelyek növényi eredetű összetevőket, tejipari melléktermékeket is tartalmaznak, illetve csak növényi eredetű alapanyagokból készülnek, a XX. század második felében azért fejlesztették ki, hogy a tejérzékeny emberek is fogyaszthassanak sajthoz hasonló élelmiszereket. A gyártók persze hamar rájöttek, hogy ezek a termékek sokkal olcsóbban előállíthatók, így ma már a legtöbb üzletben a valódi sajtokkal egy helyen kelletik magukat.

Bár a sajtutánzatok nem valódi sajtok, általában a vásárlók megtévesztésére alkalmas csomagolással látják el őket - mondta az InfoRádiónak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértője. Dömölki Lívia hangsúlyozta: arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy olvassák el a sajtpultokban kapható termékek csomagolásán feltüntetett szöveget, abból ugyanis egyértelműen kiderül, hogy valódi sajtot, vagy utánzatot tartanak a kezükben.

A sajt ugyanis általában három összetevőből, tejből, oltóenzimből és esetleg sóból áll, az imitátumokban azonban a növényi zsír mellett van keményítő, tartósítószer, savópor és stabilizátor. A szakértő megjegyezte: a keményített növényi zsír nem tesz jót a szervezetnek, mivel transz-zsírsavakat tartalmaz. Kutatások szerint ezek nagy mennyiségben való fogyasztása elősegíthet a szívbetegségek vagy a diabétesz kialakulását.

Dömölki Lívia arról is beszélt, hogy a fogyasztóvédők a kiválasztott termékeket ízük, állaguk és a csomagolásukon olvasható információk alapján értékelték. Laboratóriumban azért nem vizsgáltatták be őket, mert tapasztalatuk szerint a gyártók az összetételt helyesen tüntetik fel a címkén.

Sokat elárul tehát a sajtnak tűnő termékekről az, ha a azok csomagolásán több sorban olvasható az összetevők listája, valamint ha sajtra utaló fantázianevet (sonkás kocka, Trapp Pista, Csízió) ad neki a gyártó - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Csákány Róbert

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×