eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Visegrád és Dömös között a 11-es úton folyik a Duna - képekkel

A Római-parton kézzel, Leányfaluban munkagéppel, Vácott pedig a börtönőrök és a rabok közösen pakolták a homokzsákokat, hogy megfékezzék az áradó Dunát. Helyszíni beszámoló a Budapesttől északra fekvő települések árvízi helyzetéről.

A Római-parton szinte mindent elöntött a Duna, a büféknek és evezőskluboknak néhol csak a teteje látszik ki. Az egyik négycsillagos szálloda recepciósa elmondta: náluk többen visszamondták a foglalásukat, bár a szállodát még nem öntötte el a víz. "A konferenciarészlegünk közvetlenül a part mentén van, ott már egyméteres víz lehet" - mesélte.

Szekercés Pál, az egyik teniszpálya tulajdonosa azonban úgy vélte, természetes, hogy az árterületet ilyenkor elönti a víz. "A Duna csak annyit vesz el, amennyi az övé. Ez árterület, ez van."

Szentendrén nem okozott komoly problémát az ár, ám mivel 2006-ban több helyen is meggyengült a gát, itt-ott befóliázták és megerősítették homokzsákokkal - mondta az InfoRádiónak Oláh Péter, a szentendrei tűzoltóság munkatársa

A Bükkös-patak torkolatánál a gátat egy picit "megmosta" a víz, ott is fóliázni és súlyozni kellett, és pár szivárgás lakóházakat veszélyeztet. De egyelőre még nincsen közvetlen életveszély - számolt be.

Leányfalunak és Tahitótfalunak a 11-es úttól a Duna felé eső telkeit viszont majdnem teljesen elöntötte a folyó. Leányfaluban a harmadik napja homokzsákokat rakodó É. László úgy vélte, amit csak lehet, megtesznek a víz ellen. "Az utcánkban lakik egy munkagépes, aki besegít, és a gép kanalával sokkal egyszerűbb és könnyebb szállítani a homokot, mint talicskával hurcibálni" - fogalmazott.

A 11-es utat Visegrádig több szakaszon is homokzsákok védik a Dunától, ám Visegrád és Dömös között ez már képtelenség lenne, egy rövid szakaszon az úton folyik a Duna. A forgalmat Visegrádtól terelik el, de ott jártunkkor ez nem okozott komoly fennakadást.

Nem úgy, mint Vácott, ahol a Duna majdnem teljesen elöntötte a parti sétányt, és a csatornákból feljött, vagy a partról befolyt víz miatt a városban is több helyen elterelik a forgalmat, a Vác és Verőce közötti 12-es utat pedig szintén le kellett zárni. Az M2-es út felől érkezők, és az oda igyekvők is számíthatnak kisebb torlódásokra.

Az egyik parti étterem szakácsa, Dreifinger Mihály elmondta, hogy még mielőtt a vízzel küzdöttek, az ár elől menekülő rágcsálók tették próbára a helyiek türelmét. A homokzsákok pakolásában azonban a börtönőrök és a rabok is besegítettek. "Péntek délutántól pakoltak, mi meg néztük őket. Aranyosak voltak. Nem volt veszélyes, biztos nem a gyilkosokat küldték ki, hanem a jófiúkat."

Még napokig eltarthat, mire levonul az árhullám a Duna-kanyar térségéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×