eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy Péter: A Bajnai-kormánynak tavasszal le kellett volna mondania

Mesterházy Attila kormányfőjelöltté választásával az MSZP beemelt egy fiatal arcot, de a háttérben minden változatlan maradt - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Tölgyessy Péter. A szocialista kampányban is a régi hívó szavak köszönnek vissza, a változás csak annyi, hogy a szabad demokraták helyét átengedték az MDF-nek - véli az alkotmányjogász, aki azonban úgy véli: Mesterházy Attila nem tudja megszólaltatni a párt törzsszavazóit.

Az MSZP minimálisra akarta szorítani a kockázatot Mesterházy Attila jelölésével - mondta az MR1 reggeli műsorában Tölgyessy Péter, aki biztos abban, hogy a pártban "nem lesz háború a miniszterelnök-jelölt személye körül. Úgy véli, a fiatal arc beemelése az új vezetésbe a régi reflex: amikor a párt bajba kerül, arra törekszik, hogy a vezetés szerkezete és a stáb is változatlan maradjon, de elmondható legyen, hogy új embert hoztak.

Biztonsági megoldás

Az MSZP-nek már tavasszal váltania kellett volna, de nem voltak erős fiatalok, így maradhatott a mostani, biztonsági megoldás. Az alkotmányjogász szerint nem fog szétszakadni a párt, még Szili Katalin kezdeményezésével sem, mert a volt házelnök folyamatosan úgy beszél ki a pártból, hogy azért belül maradhasson.

A szocialisták Tölgyessy szerint a várható nagy vereség után is a régi úton maradnak majd, és továbbra is arra építenek, hogy az ellenfél kudarcai ugyanúgy visszahozzák őket, mint korábban.

Nagy baloldali koalíció az SZDSZ-szel azonban biztosan nem lesz az elemző szerint, ez ugyanis azt jelentené, hogy lemondanak a kádári kisemberről. Úgy látja, a szocialisták a szabad demokraták helyét teljesen átengedték az MDF-nek, amely Bokros Lajossal testesítheti meg a reformot. Egyelőre nem tudni, hogy ez jó taktika-e, mert nem kizárt, hogy az MDF be sem kerül a parlamentbe, de az is előfordulhat, hogy meglepően nagy arányban szavaznak a pártra.

Az új jelölt nem tudja megszólaltatni a törzsszavazókat

A szocialistáknak azt is tudniuk kell, hogy az egyéni választókörzetekben szinte semmilyen esélyük sincs a Fidesszel szemben, itt ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt gyakorlatilag legyőzhetetlen. Az egyetlen esélyük a listáról való bekerülés.

Az SZDSZ-szel együtt másfél millió szavazatot vesztő baloldalnak Tölgyessy Péter szerint most a törzsszavazókat kell megszólítania, ebben a magasabb státuszú, negyven év feletti rétegben ugyanis nagyon sok szimpatizánsuk van, ám erre a feladatra a "fiatal arcú" Mesterházy nem igazán alkalmas - erre egy régebbi arc, Kiss Péter vagy Lendvai Ildikó jobb lett volna.Félelem a Fidesztől

Az MSZP-kampány hívó szavai a régiek: a jóléti ígéretek és a demokrácia védelme. Az MSZP most sem tesz mást, mint eddig: azt mondja, sok a baj, mégis adunk nektek. Tölgyessy Péter szerint ez magyarázza, hogy a fővárosi szocialista frakció, szembe menve Bajnai Gordon kormányfővel is, végül nem emelte meg a BKV-jegyek árát, és a vízdíj sem drágul.

Az sem meglepő, hogy a szocialisták a Fidesztől való félelemre építenek, és azt mondják, ők az egyetlenek, akik Orbán Viktorral szemben képesek megvédeni a demokráciát, bár - tette hozzá az alkotmányjogász - Gyurcsány Ferenc megjelenése és a 2006-os hazugságcsapda után már egyik fél sem állíthatja, hogy ő védi majd meg a másiktól a demokráciát.

A biztos győzelem előtt álló Fidesz legfontosabb feladata, hogy tétet adjon a választásoknak, és elhitesse a szavazókkal, hogy minden voks számít. Ez azonban Tölgyessy Péter szerint nem biztos, hogy működni fog, mert a Fidesztől könnyen a Jobbik felé szivároghatnak a szavazatok.

Bajnainak le kellett volna mondania

A költségvetés kapcsán úgy vélte, a legjobb az lett volna, ha a Bajnai-kormány tavasszal elfogadja az elkerülhetetlen válságkezelő lépeseket, és lemond, a 2010-es büdzsét pedig már a győztes rakja össze a maga szája íze szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×