INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Szívélyes megbeszélésen van túl a katolikus és az anglikán egyházfő

InfoRádió / MTI
"Szívélyes megbeszélést" folytatott egymással XVI. Benedek pápa és Rowan Williams canterburyi érsek, az anglikán egyház feje - közölte szombaton a Vatikán a két egyház közötti feszült viszony közepette tartott találkozó után.

A szigorúan magánjellegű megbeszélés alkalmat adott a két egyházfőnek, hogy "megvitassa az évezred elején valamennyi keresztény közösség előtt álló kihívásokat és az együttműködés különböző formái népszerűsítésének a szükségességét az ezekkel szembeni fellépés érdekében".

A megbeszélés, amelyen szó volt "a katolikus egyház és az anglikán közösség kapcsolatát érintő minapi eseményekről, egyben lehetővé tette, hogy emlékeztessenek a katolikusok és anglikánok közötti ökumenikus kapcsolatok folytatására és erősítésére irányuló közös akaratra" - áll a Vatikán által kiadott közleményben.

A Vatikán bejelentette, hogy "a következő napokban összeül a felek közötti nemzetközi teológiai párbeszéd harmadik szakaszának előkészítésével foglalkozó bizottság".

A pápa és Rowan Williams érsek régóta előirányozott találkozója az első volt azóta, hogy a Vatikán október 20-án bejelentette: megkönnyíti a katolicizmusra való áttérést az anglikánok számára.

Világszerte több száz anglikán, közöttük nős papok és mintegy húsz püspök térhet vissza Róma kebelébe közel 500 évvel az anglikán egyház 1534-ben történt kiszakadása óta. A canterburyi érsek meglepődött az intézkedésen, és közölte: "igencsak későn" tájékoztatták.

A Vatikán magyarázata szerint csak a kérésekre válaszol, és nem hallgathatja süket fülekkel a többnyire hagyománytisztelő anglikánok "ismételt és kitartó" felszólításait, akik csalódottak amiatt, hogy egyházuk nőket szentel pappá és egynemű párok frigyét áldja meg.

A címlapról ajánljuk