INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Lendvai Ildikó: Tűrhetetlen a Jobbik Horthyra emlékező felvonulása

Infostart / InfoRádió
Az MSZP elnöke fasiszta gyűlésnek tartja a Jobbik vasárnapi rendezvényét, amellyel a párt Horthy Miklós kormányzó 90 évvel ezelőtti bevonulására emlékezik Budapesten. Lendvai Ildikó a Fidesztől is elvárja, hogy határolódjon el a Jobbiktól.

Többről van szó, mint a Magyar Gárda újjáalakulása: a Jobbik rendezvényén azt a napot ünneplik, amikor Horthy Miklós különítményesek élén bevonult az általa bűnös városnak nevezett Budapestre - mondta az MSZP elnöke az InfoRádiónak annak kapcsán, hogy a Morvai Krisztina vezette párt lovas felvonulást tart vasárnap a fővárosban.

Lendvai Ildikó hozzátette: azzal a nappal egy olyan történelmi korszak kezdődött, amelynek elejét a különítményesek terrorja jellemez, a végén pedig a magyar állampolgárok egy részének gettóba kellett vonulnia.

"Ez az újfasiszta masírozás Budapesten az erőszak és a szélsőjobb kultuszát jelenti. Ünneplik az út elejét, és tartok attól, hogy nem ellenzik az út végét sem" - jegyezte meg a politikus.

A szocialista pártelnök szerint nemcsak az a kérdés, hogy ki ül a fehér lovon, hanem az is, ki adta azt a Jobbik alá, éppen ezért lenne szükség arra, hogy a Fidesz, amely annak idején elnézően tekintett a pártra, most felemelje szavát a rendezvény ellen.

Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: "normális és épeszű, a történelmet ismerő európai polgár nem szokott fekete katonai egyenruhában masírozni, nem tart félelemben kisebbségeket, nem helyettesíti az egykori különítményeket nemzeti őrsereggel vagy újjáalakult Magyar Gárdával. Felelős európai és magyar polgár pedig nem hallgat rájuk, nem adja alájuk a lovat."

A Fidesz emelte a közéletben ismert figurává Vona Gábort - emlékeztetett a politikus, aki szerint az ellenzéki pártnak most az lenne a feladata, hogy világossá tegye: nem helyesli, hogy különítményesek élén fasiszta lovas felvonulást tartanak Budapesten, vagy azt, hogy a Fideszt és a Jobbikot egyformán ünneplő televízió egyik személyisége felpofoz valakit, amiért az a Magyar Gárdát emlegeti.

Történelmi szerep

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szóvivője az InfoRádiónak pénteken azt mondta: a politikusok hajlamosak fasisztának és antiszemitának beállítani Horthy Miklóst, szerintük azonban történelmi szerepében az a legfontosabb, hogy - a trianoni békeegyezmény hatására - gazdaságilag és morálisan meggyengült országot talpra tudott állítani, és képes volt visszaadni a nemzeti öntudatot és a hitet az embereknek.

Dúró Dóra hozzátette: a felvonuláson résztvevő Új Magyar Gárda mozgalom nem betiltott szervezet. Megjegyezte: szeretnének kiállni a gárdisták mellett, hiszen a rendőrség és a kormány is az alapjoggal ellenes eszközökkel próbálja megfélemlíteni őket.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk