eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Látogatási tilalom 19 kórházban országszerte - a nap legfontosabb hírei

Már csaknem 20 kórházban van látogatási tilalom az influenzás megbetegedések miatt. Kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét az MSZP. Főként gazdasági kérdésekről beszélt az Egységes Oroszország Párt kongresszusán a tömörülés elnöke.

Látogatási tilalom

Újabb egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat a növekvő számú influenzás megbetegedések miatt. A súlyponti intézetként működő Szatmár-Beregi Kórház mindkét telephelyén, Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban is tilos lesz hétfőtől a betegek látogatása. Ezzel - az ÁNTSZ adatai szerint - már csaknem 20 egészségügyi intézményben rendeltek el rendkívüli intézkedéseket a járvány miatt. Közben tanítási szünetet rendeltek el Szarvason, a Fő téri általános iskolában, mert két diák szervezetében kimutatták az új influenzát okozó H1N1-es vírust. Pénteken országszerte 29 oltóközpont nyílt meg, amelyek számát - az egészségügyi tárca tervei szerint - 200-ra növelik a jövő hét végére.

Kormányfőjelöltet választanak

Kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét az MSZP - erősítette meg a Népszabadság információját a párt alelnöke. Kiss Péter a Baloldali Tömörülés rendezvénye előtt azt mondta: kedden összeülnek a megyei elnökök, az országos elnökség, illetve a szocialista párt választási bizottságának tagjai és javaslatot tesznek az MSZP kongresszusának a miniszterelnök-jelölt személyére. A politikus nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Mesterházy Attila frakcióvezető lesz-e a jelölt, csak annyit mondott: olyan embert kell találni, aki képviselni tudja az MSZP-nek a válság utáni Magyarországról szóló programját.

Újabb elvonás

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz-KDNP frakciószövetség, hogy jövőre 8,6 milliárd forintot vonna el a kormány a fogyatékkal élők foglalkoztatásától. Soltész Miklós, a népjóléti kabinet vezetője azt mondta: az intézkedés miatt ezrek kerülhetnek utcára és olyan jól szervezett cégek szűnhetnek meg, amelyek nem csak foglalkoztattak, hanem rehabilitációt is megvalósítottak. Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője válaszában félrevezetőnek nevezte Soltész Miklós nyilatkozatát, mivel egy jogszabályváltozás a dolgozói létszám arányában írja elő fogyatékossággal élők kötelező foglalkoztatását.

Elhatárolódást várnak

A parlamenti pártok elhatárolódását várja az MSZP elnöke a Jobbik vasárnapi Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulója alkalmából szervezett fehér lovas felvonulásától. Lendvai Ildikó az InfoRádióban úgy fogalmazott: egy olyan történelmi korszakra emlékeznek, amely a különítményesek terrorjával kezdődött, majd azzal ért véget, hogy gettóba kellett vonulnia az emberek egy részének. Úgy vélte: ez az erőszak és a szélsőjobb kultuszát jelenti. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: azt várja - elsősorban a Fidesztől -, hogy mondja ki: nem helyesli a felvonulást. Cser-Palkovics András, a legnagyobb ellenzéki párt helyettes szóvivője közleményében úgy reagált: álláspontja szerint a kifogásolható nyilatkozatokat tevő szocialista politikusok és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő tevékenysége adja a lovat a szélsőjobboldali erők alá. Korábban Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője az InfoRádióban azt mondta: pártja nem tartja fasisztának vagy antiszemitának Horthy Miklóst, hanem egy olyan személyiségnek, aki képes volt gazdaságilag és morálisan is talpraállítani a trianoni döntés után meggyengült országot.

Magyar-horvát találkozó

A két ország kisebbségeinek kölcsönös támogatása mellett energetikai témákról is tárgyalt a magyar és a horvát államfő Barcson, a magyarországi horvátok napja alkalmából tartott találkozón. Sólyom László beszédében elengedhetetlennek nevezte a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét. Arról is beszélt: Zágráb és Budapest energiabiztonságához rendkívül fontos a két ország gáz- és villamos vezetékeinek összekötése.

Pártkongresszus

Főként gazdasági kérdésekről beszélt az állami dumában több mint kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt kongresszusán a tömörülés elnöke. Vlagyimir Putyin kormányfő Szentpéterváron a gazdaság helyzetének javításáért további támogatásokat ígért a vállalkozásoknak nyújtott hitelekhez, valamint az állami bürokrácia átfogó felülvizsgálatát is szorgalmazta. A kongresszuson Dmitrij Medvegyev államfő a gazdaság korszerűsítését nevezte az Egységes Oroszország Párt fő feladatának. A szentpétervári eseményen az Európai Néppárt alelnökeként részt vett Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, aki külön megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin kormányfővel.

Szívélyes beszélgetés

Magánbeszélgetésen fogadta a Vatikánban Rowan Williamst, Canterbury érsekét, az anglikán egyház legfőbb vallási méltóságát XVI. Benedek pápa. A Szentszék közleményében a feszült viszony ellenére szívélyesnek nevezte a találkozót. A két vallási vezetőnek ez volt az első egyeztetése azóta, hogy egy hónappal ezelőtt a pápa jóváhagyott egy olyan dokumentumot, amely megkönnyíti az egyházukban csalódott anglikán hívek számára az áttérést a katolikus hitre.

Megkezdődött a kárfelmérés

Nagy-Britanniában megkezdődött a kárfelmérés a halálos áldozattal és hatalmas pusztítással járó angliai áradások után. A legnagyobb károk az északnyugat-angliai Cumbria grófságban keletkeztek, ahol négy közúti hidat sodortak el a megáradt folyók. A brit Környezetvédelmi Hatóság adatai szerint ebben a térségben 24 óra alatt több mint 314 milliméter csapadék esett. Ez példátlan az angliai mérések eddigi történetében.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×